Ağrı ve Tunceli'ye doğalgaz müjdesi

Ağrı ve Tunceli'ye doğalgaz müjdesi

EPDK, Türkiye’nin bütün illerinin doğal gaz konforundan yararlanabilmesi için düğmeye bastı.

Başbakan Binalı Yıldırım geçtiğimiz hafta Ağrı’da yaptığı açıklamada “Ağrı'nın havasını düzelteceğiz, doğal gaz getireceğiz” dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da Türkiye’nin bütün illerinin doğal gaz konforundan yararlanabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.    

2002 yılından itibaren günümüze kadar, yurt çapında konutlarda ve sanayide doğal gaz kullanımın yaygınlaştırılabilmesi amacıyla, EPDK tarafından 62 dağıtım bölgesi için Doğal Gaz Dağıtım Lisansı İhalesi gerçekleştirildi. 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’ndan önce dağıtım faaliyetinde bulunan 7 dağıtım şirketine verilen lisanslar ile birlikte hâlihazırda toplam 69 adet “Doğal Gaz Dağıtım Lisansı” verildi. 2015 yılı sonu itibariyle 69 dağıtım bölgesinde yapılan toplam yatırım tutarı yaklaşık 11,7 milyar TL’ye(KDV hariç) ulaştı. Yapılan yatırımlarla, ilgili bölgelerin kalkınmasına katkı sağlandı ve istihdam oranları arttı.  

5 ilimiz; Ağrı, Tunceli, Artvin, Hakkâri, Şırnak için EPDK tarafından değişik tarihlerde çıkılan ihalelere ise yatırımcılar tarafından gereken ilgi gösterilmedi.  

AĞRI VE TUNCELİ İÇİN SÜREÇ YENİDEN BAŞLADI

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “Sayın Başbakanımız; Ağrı’ya doğal gaz müjdesini geçtiğimiz günlerde verdi. Biz de talimatları doğrultusunda çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz. EPDK olarak şartları yeniden değerlendirerek Doğu Bayazıt’ı da kapsayacak şekilde Ağrı ve Tunceli için yeni süreci başlattık” dedi.  İki il için yeniden doğal gaz dağıtım lisansı ihalesine çıkılacağını belirten Başkan Yılmaz; ihalelere katılmak isteyen firmaların yeterlilik almak üzere 19.08.2016 tarihine kadar EPDK’ya başvurmaları gerektiğini söyledi. Başkan Yılmaz: “Bu süreçte atacağımız en önemli adım yatırımcının bu bölgeye neden ilgi göstermediğini tüm yönleri ile tespit etmek olacak. Dezavantajları ortadan kaldırarak, yatırımcıyı bu bölgede yatırım yapmaya nasıl teşvik ederiz bunları ortaya koyacağız. Hazırlayacağımız yeni şartname de bu doğrultuda olacak. Yeter ki bu illerimize de yatırım gelsin, istihdam artsın ve vatandaşlarımız da en nihayetinde doğal gaz konforundan yararlansın istiyoruz. Ben yeni şartname doğrultusunda yatırımcılarımızın ihale sürecine ilgi göstereceğini düşünüyorum” dedi.   İlerleyen süreçlerde; başvuran firmaların yeterlilik değerlendirmeleri, ihale şartnamelerinin hazırlanması ve satışı, ihalelerin yapılması ve lisanslama işlemlerinin sırasıyla yürütüleceğini vurgulayan Başkan Yılmaz: “İhaleler için firmalar tarafından yeterlilik başvurusunda bulunulması ve yeterlilik alan firmaların teklif vermek üzere ihaleye katılım sağlaması halinde, 2016 yılı 4. Çeyrek dönem içerisinde Ağrı ve Tunceli illerimizin de doğal gaz dağıtım lisansı kapsamına alınmaları mümkün olacak ” diye konuştu.