AİHM Demirtaş için tarihi verdi

AİHM Demirtaş için tarihi verdi
Güncelleme:

AİHM'nin, Edirne Cezaevi'nde 4 yıldır tutuklu halde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki karar için sayılı gün kaldı. Demirtaş'ın avukatı, AİHM'nin kararı 22 Aralık'ta açıklayacağını duyurdu.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, AİHM'in Demirtaş hakkındaki kararını 22 Aralık'ta açıklayacağını duyurdu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 4 yılı aşkın bir süredir Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki kararını 22 Aralık'ta açıklayacak.

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Merakla ve heyecanla beklediğimiz Demirtaş/Türkiye kararı AİHM Büyük Dairesince 22 Aralık’ta açıklanacak" dedi.

Kararı yıkmak için hüküm talep edilmişti

AİHM, 20 Kasım 2018 AİHM verdiği kararda Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğine ve "siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına" hükmetmişti. Karar ardından tahliyesi için başvuruları reddedilen Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.

Geçen yıl ise AİHM'in Demirtaş hakkında verdiği serbest bırakılma kararı AİHM Büyük Dairesi'ne taşınmıştı. AİHM Büyük Daire'de yapılan duruşmada hem Türkiye hükümeti hem de Demirtaş'ın avukatları dinlenmişti.