AK Partili belediyede sınavsız memurluk skandalı

AK Partili belediyede sınavsız memurluk skandalı
Güncelleme:

Sayıştay, “500 bin liralık rüşvet” iddiasıyla gündeme gelen Serik Belediyesi’nde 5 yıl içinde 6 kişinin özel kalem müdürü olarak atanıp sınavsız memur yapıldığını tespit etti

Sayıştay, “500 bin liralık rüşvet” iddiasıyla gündeme gelen Serik Belediyesi’nde 5 yıl içinde 6 kişinin özel kalem müdürü olarak atanıp sınavsız memur yapıldığını tespit etti.

Serik Belediyesi son olarak 500 bin liralık rüşvetin ortaya çıkmasıyla gündeme oturmuştu. AK Partili Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan, bir önceki başkan Ramazan Çalık'ın bir iş yerinden 500 bin TL aldığını belirtmiş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'la duruma sessiz kaldığı için tartışıp toplantıyı terk etmişti.

Anka Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Sayıştay’ın 2018 yılı denetim raporunda Serik Belediyesi’nde taşıt kiralama mevzuatına ayrı olarak araç kiralandığı da tespit edildi. Belediye’nin normalde 1600cc üzerindeki araçları kiralaması gerekiyordu ancak 2000 cc gücündeki yabancı menşeili Volswagen Jetta, Volswagen Passat ve Opel Insignia araçları kiralandı.

KADRO SKANDALI

Sayıştay, Belediye’de özel kalem müdürü kadrosunun da amacı dışında kullanıldığını belirledi. “Son yıllarda özel kalem müdürlüğü kadroları amacı dışında kullanılmakta, genel olarak boş tutulan bu kadrolar, bazı şahıslara memuriyet statüsü kazandırılmak veya ilgili idarecinin izniyle diğer kurumlara naklen atamaları bu yolla sağlamak amacıyla kullanılmaktadır” diyen Sayıştay’a göre Belediye’de 5 yılda 6 kişi özel kalem müdürü kadrosuna atandıktan sonra memur yapıldı.

Bu kişiler şöyle:

- E. D. 5 Haziran 2014 tarihinde özel kalem müdürü olarak atandı ve buradan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü oldu.

- Y.G. 20 Kasım 2015 tarihinde özel kalem müdürü olarak atandı ve buradan 27 Eylül 2016 tarihinde memur statüsünü kazanarak Düzce Belediyesi’ne gönderildi.

- İ. M. 14 Mart 2016 tarihinde özel kalem müdürü olarak atandı ve 27 Temmuz 2016 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne memur statüsünü kazanarak gitti.

- Z. M. 26 Aralık 2016 tarihinde özel kalem müdürü olarak atandı ve sonra Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’de memur oldu.

- S. T. 2 Ocak 2018 tarihinde özel kalem müdürü olarak atandı ve sonra Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde memur oldu.

- Z. D. 5 Haziran 2018 tarihinde özel kalem müdürü olarak atandı ve memur statüsünü kazınmış oldu.

Sayıştay durumla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Bu atamalarda; İçişleri Bakanlığından izin alınmakla birlikte öncelikle Kurumda çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum kuruluşlarında çalışan memurlardan atama yapılması gerekliliğine uyulmadığı, bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması esasına riayet edilmeyerek bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği, değerlendirilmektedir.”

Belediye ise şu savunmayı yaptı:

“İstisnai kadrolara yapılacak atamalarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59 uncu maddesi hükümleri uyarınca Belediye Başkanının bir seçim dönemi boyunca çalışabileceği ehliyet ve liyakat sahibi kişiler seçilmesi ilkesi çerçevesinde yapılan atama sonrası sınavla girilebilecek kadrolara naklen atama yapılmayacak, istisnai kadrolara da tekraren atamalar zorunlu haller haricinde yapılmayacaktır.”

 

ANKA