Akıncı Üssü'nde neler yaşadı ?

Akıncı Üssü'nde neler yaşadı ?

Darbe girişimin başarısız sonuçlanmasında TSK'daki birçok askerin kararlı duruşu da etkili oldu.

Darbe girişiminin başarısız olmasında TSK'daki birçok askerin kararlı duruşunun da etkili olduğu ortaya çıktı. Darbe girişiminde bulunan subaylarca karargah olarak kullanılan 4. Ana Jet Üs Komutanlığında uçaklara bomba ve yakıt yüklemede görevli personele "Türkiye'nin geleceği için önemli bir harekat var." denildi. İlk sortilerin ardından durumun söylendiği gibi olmadığını anlayan uçak bakım personeli, Ankara'yı vuran uçaklara yakıt ve mühimmat yüklemeyi reddetti ve çeşitli bahanelerle uçakların kalkışlarına engel oldu.

Darbe girişiminde bulunan askerlerce üs olarak kullanılan Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında olay gecesi yaşananlar gün yüzüne çıkıyor. 

Edinilen bilgiye göre, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarıya ulaşamamasında, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki birçok askerin kararlı duruşunun da etkili olduğu belirlendi.

'ÖNEMLİ BİR HAREKAT VAR'

Darbe girişiminde bulunan subaylarca karargah olarak kullanılan 4. Ana Jet Üs Komutanlığında uçaklara bomba ve yakıt yüklemede görevli personele "Türkiye'nin geleceği için önemli bir harekat var." denildi. Uçak bakım personeli, bu kapsamda uçakları yüklü miktarda mühimmatla doldurdu.

Darbe girişiminde eğitim için üsse gelen bazı teğmenler de görev aldı. Diğer bazı üslerdeki pilotlar da darbe girişimine katılmak üzere Akıncı üssüne geldi. Darbe girişimine katılmak istemeyen, uçmayı kabul etmeyen üs komutanlığında görevli bir pilot binbaşı darp edildi. Bazı pilotlar ise üsten kaçmaya çalıştı.

'BİZ EMRİ FİLO KOMUTANLIĞI'NDAN ALIRIZ'

Uçakların Akıncı üssünden kalkışları hava radar mevzi komutanlıklarınca tespit edildi. Bu normal olmayan durum üzerine hemen havalanan F-16'larla telsiz teması kurulmaya çalışıldı. Darbe girişiminde bulunan pilotlar, yapılan çağrılara karşılık vermedi. Bunun üzerine devreye Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı girdi. Yapılan telsiz çağrılarıyla söz konusu uçuşların yasa dışı olduğu ve hemen üslerine dönmeleri emredildi.
Bunun üzerine, pilotlardan biri "Biz emri filo komutanlığından alırız." diyerek telsiz kanalını kapattı. Bu süreçte 4. Ana Jet Üs Komutanlığının kulesi de yapılan hiçbir telsiz çağrısına karşılık vermedi.

KURT ÇAĞRI KODLU KOMUTANLIĞIN BAŞINDAKİ İSİM...

Darbe girişimine katılan "Kurt" çağrı kodlu 141. Filo Komutanlığının başında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün damadı Yarbay Hakan Karakuş bulunuyordu. "Öncel" çağrı kod adlı 143. Filo Komutanlığında ise bir dönem Öztürk'ün özel kalem müdürlüğünü yapmış kurmay bir subayın bulunduğu öğrenildi.

MÜHİMAT YÜKLEMEYİ REDDETTİLER

Uçaklara ikmal yapan personele ilerleyen saatlerde Hava Lojistik Komutanlığından gelen emirler üzerine, daha önce darbeci subaylar tarafından belirtiği gibi bir harekatın olmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine, uçaklara mühimmat yüklemek istemeyen uçak bakım personeli silahla tehdit edildi. Tehditlerin sürmesi ve bazı personelin darp edilmesi üzerine söz konusu askerlerden bazıları çeşitli bahaneler üreterek uçakların havalanmasına engel olmaya çalıştı.

YAKIT VERMEK İSTEMEYEN PERSONEL KAÇTI

Darbeci askerler ilerleyen süreçte uçaklara yakıt alma konusunda da sıkıntı yaşadı. İlk sortinin ardından bazı askerler uçaklara yakıt doldurmayı kabul etmeyerek üsten kaçtı. Bu sırada darbe girişiminde bulunan askerlere destek vermek için Adana'daki 10. Tanker Üs Komutanlığından iki tanker uçak havalandı. Darbe girişiminde bulunan uçakların pilotları havada ikmal yaparak uçuşlarına devam etti.

Süreç devam ederken emir üzerine bazı üslerdeki jetler darbe girişiminde bulunan uçaklara müdahale için havalandı. Bu uçaklar ilk olarak havadaki iki tanker uçağı inmeye zorladı. Uçaklardan biri hemen iniş yaparken diğer tanker uçak inmeyi kabul etmedi. Jetlerin pilotla göz teması kurmaya yönelik çalışmalarına da engel olan tanker uçağın pilotu Karadeniz'e yöneldi. Jetlerden gelen "Vururuz" tehdidi üzerine son tanker uçak da indi.

PİST BAŞLARINI VURDULAR

Bu sırada, darbe girişiminde bulunan uçaklara engel olmak için Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığında havalanan F-4'ler başkente geldi. Uçaklar, Akıncı üssünün pist başlarını vurdu. Bu sayede darbeye destek veren pilotların kullandığı uçakların kalkması engellendi. Darbe girişimine katılan pilotlar da yakıtlarının azalması ve diğer uçakların takibi üzerine Ankara dışındaki bazı üslere indi.