''AKP ve MHP cumhuriyeti zedeliyor''

''AKP ve MHP cumhuriyeti zedeliyor''

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, AKP ve MHP'nin cumhuriyeti zedelediğini öne sürdü.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, yükseköğretimde türbanın serbest bırakılması için yapılması öngörülen Anayasa değişikliği ile ilgili olarak, sorunun aslında basit bir türban sorunu olmadığını belirterek, "Bizce AK Parti ile son zamanlardaki tavrı dolayısıyla ulusalcı olduğuna, üniter devlet kavramını benimsediğine artık inanamadığımız MHP’nin işbirliğinin asıl hedefi, cumhuriyet ve demokrasinin temel ilkelerini zedelemektir" dedi.

Güllü, Federasyon Merkezi’nde federasyon üyesi bazı dernek başkanları ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, "TKDF olarak iki siyasi partinin ’Üniversitelere türban özgürlüğü’ adı altında Anayasada değişiklik yapma ittifakına karşı, son derece tepkili" olduklarını ifade etti.

Türkiye’nin ekonomik dengelerini tam olarak oturtamadığını, küresel bir ekonomik krizin yanı sıra pek çok çözüm bekleyen sorunlarının bulunduğunu dile getiren Güllü, ülkenin gereksiz, zamansız yapay sorunlarla kargaşaya sürüklendiğini iddia etti. Güllü, "Ulusal ve uluslararası yargı organlarınca verilmiş ve kesinleşmiş kararlar ortada iken, rejim değişikliğine kadar varabilecek bu tür çabaları, bu çabalara karşı geliştirilen farklı yaklaşım ve fikirlere gösterilen tahammülsüzlüğü ve kullanılan üslubu kınıyoruz" dedi. Güllü, şöyle devam etti:

"Sorun aslında basit bir türban sorunu değildir. Bizce AK Parti ile son zamanlardaki tavrı dolayısıyla ulusalcı olduğuna, üniter devlet kavramını benimsediğine artık inanamadığımız MHP’nin işbirliğinin asıl hedefi, cumhuriyet ve demokrasinin temel ilkelerini zedelemektir. Bu temel ilkelerin olmazsa olmaz koşulundan biri belki de en önceliklisi laikliktir. Laikliğin olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez."

"Kadınlarımızın kılık ve kıyafetleri konusunda sadece erkeklerin karar veriyor olması ve yapılmak istenen değişikliğin Anayasa maddesi haline getirilmesi niyeti, olayın en vahim noktasıdır" diyen Güllü, "Bu ülkede kıyafeti nedeniyle öldürülen kadınların ya da kıyafetin tahrik ettiği savunmasıyla ceza indirimi alan bireylerin var olduğunun unutulmaması gerekir. Dolayısıyla erkek egemen otoritenin kadın özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açacak her türlü düzenlemesinin doğurabileceği sakıncaların boyutuna da dikkat çekmek isteriz" diye konuştu.