'AKP'de Alevi vekil olmalı'

'AKP'de Alevi vekil olmalı'

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ilginç bir açıklama yaptı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan ilginç çıkış: "Yeni dönemde Alevi bir vekil çıksın diye çalışacağım."


AKP'de Alevi vekil olmalı


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, adını bir Aleviden almış. "AKP'de de Alevi milletvekili olması lazım" diyor. Yıldırım "Atamalarda eşi türbanlı olan tercih ediliyor" eleştirisine de yanıt veriyor: Getirin başı açık bir bayanı hemen atayayım.


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. AK Parti'de Başbakan'a en yakın isimlerden. Binali Yıldırım, SABAH'a yaptığı özel açıklamada, doğum yeri Erzincan Refahiye'de Alevilerle Sünnilerin barış içinde, dostça, iç içe yaşadığını anlatırken, AK Parti'de de Alevi kökenli milletvekili olması gerektiğini söylüyor. Yıldırım'ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:


* Son dönemde partiler arasında yaşanan ittifak arayışlarını, AKP'ye karşı bir cephe olarak görüyor musunuz?
İttifak arayışlarını, AK Parti'ye karşı bir birleşme olarak değerlendirmiyoruz. Birleşip ne yapacaklar? AK Parti'yi yok mu edecekler?


* Bu girişimlerin diğer bir yüzünde de Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasını engelleme amacı bulunduğu yorumlarına katılıyor musunuz?
Herkes değişik platformda lobi faaliyetleri yapabilir. Demokrasinin gereği bu. Bunların sınırlarını, milletin iradesinin önüne çıkardığınız zaman sıkıntı orada başlıyor. Bir muhalefet liderinin, "Cumhuriyetin kazanımları sandıkta kaybedilemez" gibi maksadını aşan ve kabul edilemez açıklamaları olursa, o zaman bu yapılan faaliyetlerin, çalışmaların masumiyeti ortadan kalkmış olur. Bu demokrasi için de kabul edilebilir değildir.


* Başbakanın, ağabeyinin cenaze töreninde DYP Lideri Mehmet Ağar'la olan fotoğrafı, kulislerde farklı yorumlandı...
Cenazede, öyle organize edilmiş bir şey yok. Şartlar öyle gelişti. Gayet insancıl bir yaklaşım.


'GETİRİN, ATAYAYIM'
* Merkez Bankası Başkanlığı'na yapılan atama, hükümetin atamalarında eşi türbanlı olanları tercih ettiği yönünde yaygın bir inancın oluşmasına yol açtı.

Bizde eşinin başı açık olan da var, kapalı olan da. Başı açık, örtülü gibi bir tasnif asla yok. Orada kesinlikle sizi temin ederim. Hele hele Başbakan seviyesinde böyle bir şey mümkün değil. Herkes, bildiği ile çalışır. Getirin bana bir aday, nereye istiyorsanız oraya atamasını yapayım. Getirin, açık konuşuyorum. Ve başı açık olsun. Ve hanım olsun.


* Böyle biri yok mu?
Yok, yok. Ben bir hanımı üst düzey göreve getirmek için çabalıyorum. Maalesef bulamadım.


* Kamuoyunda hükümetin, 'bizden' ve 'bizden değil' yaklaşımıyla hareket ettiği yönünde bir algılama da var.
Böyle bir ayrımla söze başlarsak, ülkeye en büyük ihaneti yapmış oluruz. Bunu ayrılıkçılar yapabilir, yapıyor da. Bizim böyle bir şey haddimiz değil.


* Türban, hesaplaşma gibi görülüyor.
Bizim ne yaptığımız ne düşündüğümüz belli. Cumhuriyetin kuruluşundan beri Cumhuriyete inanmış, Atatürk'ün ilke ve inkılaplarına ve ülkeyi çağdaş uygarlık düzeyine taşıma ülküsünü benimsemiş bir insanız. Bunu getirip rejimle hesaplaşma aracı gibi görmek çok yanlış.


Binali adının öyküsü


ÖDÜL almak üzere Hacıbektaş'a davet edildiğini belirten Bakan Yıldırım, "Binali" adının Alevilerle ilişkilerine dayanan öyküsünü de anlattı. Yıldırım, "Ailem, benim adımı son derece dürüst, iyiliksever örnek Alevi kökenli bir komşumuzdan esinlenerek koymuş" dedi. Üniversite sıralarında bazı arkadaşlarının adından ötürü Alevi olup olmadığını sorduğunu söyleyen Binali Yıldırım, 'İran'a gittiğinde adının bir sempati yaratıp yaratmadığı?' sorusuna ise, "Ben çok hissetmedim ama olabilir" sözleriyle yanıt verdi.


THY'de pilot sıkıntısı kapıda


YILDIRIM, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Türk Hava Yolları'nda yaşanan rötar ve iptallerin nedenlerini ortaya koymak için yaptığı incelemeyi tamamladığını söyledi. Yıldırım, THY'de yaşanan olayların ilk ve son olmasını umut ettiğini vurgulayarak, "İnşallah, akılları başlarına gelmiştir" dedi. "Önümüzde yine darboğazlar olacağı aşikar" diyen Yıldırım, "Çünkü sürekli yeni uçak geliyor. Pilot konusunda ve diğer alanlarda sıkıntılar olabilir. Bunun tedbirinin gecikmeden alınması gerekiyor" diye konuştu.


Sabah / Olcay Dilek