Almanya'dan Türkiye için ''ciddi'' uyarı

Almanya'dan Türkiye için ''ciddi'' uyarı

Alman Dışişleri Bakanı: "Diplomatik temsilcilikler ciddi terör tehlikesi nedeniyle kapatıldı"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier Türkiye'deki temsilciliklerinin kapatılmasıyla ilgili acil basın toplantısı düzenledi.

Almanya’nın terör saldırısı tehlikesi nedeniyle Türkiye'deki temsilcilikleri ve okullarını kapatması ülkede tedirginliğe yol açtı.

Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilileri başkent Berlin'deki basın ve medya kuruluşlarını telefonla arayıp 40 dakika içinde Dışişleri Bakanının basın açıklaması yapacağını duyurdu.

Alman Dışişleri Steinmeier, kameralar önüne çıkarak açıklama yaptı; Türkiye'deki Alman temsilciliklerine yönelik çok ciddi terör saldırısı ihbarı aldıklarını söyledi.

Alman Bakan, gece durumu değerlendirdikten sonra Büyükelçilik ve konsoloslukları kapatma kararı aldıklarını belirtti.

SALDIRI HAZIRLIĞI

Dışişleri Bakanı, "Türkiye'deki Alman temsilciliklerine terör saldırıları hazırlandığına yönelik çok somut ihbarlar aldık. Ben bu nedenle dün gece, Ankara'daki Büyükelçilik, İstanbul'daki Başkonsolosluk ve iki şehirdeki Alman okullarının kapatılması kararını verdim. Bu gerekli bir önlemdi. Çünkü Alman vatandaşlarının ve çalışan insanların korunması öncelik taşıyor. Bu aynı zamanda bir ön tedbir, zaman kazanarak, önlemlerin artırılmasını sağlamak için. Türk polisine önlemlerden dolayı çok teşekkür borçluyuz. Biz de burda Türkiye'de güvenlik durumuyla ilgili gelişmeler üzerine bilgi toplayacağız. Hükümetin kriz masası şu anda Dışişleri Bakanlığı'nda toplantı yapıyor. Vatandaşlara önümüzdeki günlerde seyahat uyarılarını oldukça dikkatle takip etmelerini tavsiye ediyorum” dedi.  

Steinmeier, Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan kriz masasının olağanüstü toplanarak durumu değerlendirdiğini de sözlerine ekledi. 

Reuters da Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Salı günü, Ankara'da yaşayan Alman vatandaşlarına "her an olabilecek bir saldırı" konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlattı.

Alman Lisesi'nin internet sitesinde ise, "Federal Almanya Başkonsolosluğu'nun uyarısı üzerine Özel Alman Lisesi güvenlik gerekçesi ile bugün bir gün süre ile tatil edilmiştir" denildi.