Ambalajlı gıdalarda zam oyunu! Görürseniz şikayet edin

Güncelleme:

Ambalajlı gıda ve temel tüketim ürünlerine yapılan zam gramaj oyunuyla gizleniyor. Konuyla ilgili harekete geçen Ticaret Bakanlığı, gramaj oyunu yapan firmalara ceza kesileceğini açıkladı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicinin haksız fiyat artışlarını şikayet etmesini gerektiğini söyledi.

Ambalajlı gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramaj oyunu ile yapılan zam şikayetleri üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle gramajı azaltma yoluyla tüketicileri mağdur eden gizli zam uygulamalarına 114 bin 326 liraya varan idari para cezası verilecek.
 
"YAPILAN ZAMLAR GİZLENİYOR"
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yapılan uygulamalara ilişkin, “Burada algı yönetimi var. Tüketicinin algısı yanıltılmak suretiyle yapılan zam gizleniyor. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi beyaz peynirdir. Beyaz peyniri hep net bir kilo olarak alırdık. Şimdi 900, 800,700 grama düşmüş durumda. Biz alışmışız bir kiloluk diye alıyoruz ama 700 grama düşmüş. Ticaret bakanlığı haksız ticari uygulamalar yönetmeliğine yeni bir madde ekleyerek bu tür içerik değişikliklerinin tüketicinin algısının yönetmeye yönelik olduğunu tespit ederse ceza uygulayacak. Paketlerin üzerine büyük bir şekilde yazması lazım. Gramaj düşüyor ama fiyat aynı" ifadelerini kullandı.

Ambalajlı gıdalarda zam oyunu! Görürseniz şikayet edin - Resim : 1

VATANDAŞLAR YANLIŞ UYGULAMALARI ŞİKAYET ETMELİ
Vatandaşları dikkatli olmaları ve yanlış uygulamaları şikayet etmeleri konusunda uyaran Ağaoğlu, “Bakanlık tüketicilerin de birer müfettiş gibi haksız fiyat artışı mobil şikayet uygulamasını devreye aldı. Herkes ücretsiz olarak cep telefonuna indiriyor. Milyonlarca vatandaş müfettiş gibi gördüğü uygulamaları bildiriyor. Yaptırımların etkili olmadığı anlaşılıyor. Bakanlık bu boşlukları gördükçe kapatıyor. Yönetmeliğe uygun olmayan firmalara ceza yazacak. Güvendiğimiz büyük firmalara bunu yapıyorsa küçük firmalar neler yapıyordur siz düşünün" dedi.

"50LİK BUZDOLABI POŞETLERİ ŞİMDİ 20LİK OLARAK SATILIYOR"
Bir markette alışveriş yapan vatandaş, “Uyanıklık yapıldığını düşünüyorum. Hem bakanlığın hem müşterilerin dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Müşterilerin bilinçli alışveriş yapması gerekiyor" dedi. Vatandaşlardan Şenay Kuruoğlu, “Bu noktada devletin daha kontrollü olması gerekiyor. Vatandaş olarak acelemiz olabiliyor.  Her markete dedektif gibi gidemeyiz" derken, temizlik ürünlerinde de aynı oyunun yapıldığını ifade eden Sevgi Ok, “50'lik buzdolabı poşetleri şimdi 20'lik olarak satılıyor. Alıp eve gittiğim zaman fark ettim. Daha dikkatli olunmalı" diye konuştu.

Ambalajlı gıdalarda zam oyunu! Görürseniz şikayet edin - Resim : 2


DHA