Anadolu Adalet Sarayı'nda "Çocuk Görüşme Odaları" Açıldı

Anadolu Adalet Sarayı'nda "Çocuk Görüşme Odaları" Açıldı

"Çocuklar İçin Adalet Projesi" kapsamında, suça sürüklenen ve mağdur çocukların kendilerini rahat hissedecekleri bir ortamda ifade ve beyanlarının alınabilmesi amacıyla görüşme odaları açıldı

İSTANBUL (AA) - Anadolu Adalet Sarayı'nda, suça sürüklenen ve mağdur çocukların kendilerini rahat hissedecekleri bir ortamda ifade ve beyanlarının alınabilmesi amacıyla "çocuk görüşme odaları" açıldı.

Adalet Sarayı'nın B Blok 5'inci katında kurulan odaların açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, hem devlet olarak hem de Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde çocuklarla ilgili soruşturma ve yargılamalarda hassasiyetle işlemlerin yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Bu işlemlerin daha özenle yürütülmesi ve çocukların duygusal olarak olumsuz etkilenmemesini sağlamak amacıyla çocuk görüşme odalarını açtıklarını belirten Tosun, "Çocukların pedagog ve psikologlarla da bire bir hakim, savcı veya kolluk huzurunda olmadığını hissedecek şekilde muhatap olmaları sağlandı. Hakim, savcı veya soruyu soranlar doğrudan çocuğa yöneltmeden pedagoglar aracılığıyla çocukların görmeyeceği yerden çocuklara sorular yöneltilip cevaplar alınacak" dedi.

- Projenin amacı

Çocuklar İçin Adalet Projesi, Türkiye'de hukukun üstünlüğü ilkesine uygun olarak adalet sisteminde çocukların haklarının korunmasını sağlamak amacıyla 3 Ocak 2012'de uygulanmaya başlandı.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve UNICEF'in teknik desteği ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından uygulanan proje, adil yargılanma hakkının yaşama geçirilmesi, çocukların ikincil mağduriyetlerinin önlenmesi ve özgürlüklerinden yoksun bırakılmalarına son çare olarak başvurulması ilkeleri çerçevesinde çocukların haklarının korunmasını amaçlıyor.

Çocuk adalet sistemi çalışanları için uzmanlaşmış ve kurumsallaşmış bir hizmet içi eğitim programının hazırlanmasını da hedefleyen proje, özgürlüğünden yoksun bırakılmış olan çocukların, BİSİS (Bireyselleştirilmiş İyileştirme Sistemi) çerçevesinde bireye özel rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanmasını da öngörüyor.

Bu kapsamda, Anadolu Adalet Sarayı'nda açılan çocuk görüşme odaları, suça sürüklenen ve mağdur çocukların beklediği bekleme odası, adli görüşmeci ile çocuğun görüştüğü oda ve video konferans sisteminin kurulu olduğu savcı, avukat ve çocuğun ailesinin görüşmeyi izleyebileceği teknik oda olarak 3 kısımda hizmet verecek.