Anayasa Mahkemesi'nden kritik karar

Anayasa Mahkemesi'nden kritik karar

Anayasa Mahkemesi MİT kanunu ile ilgili kritik bir karar verdi.

Anayasa Mahkemesi tartışmalı MİT kanunun kritik bir maddesini iptal etti.

MİT kanunun kritik bir maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi, bu konudaki gerekçesini de açıkladı. İptal edilen madde, Dışişleri Bakanı’nın talebi, Adalet Bakanı’nın teklifi ve Başbakan’ın onayı ile Türkiye’deki yabancı tutukluların, MİT tarafından başka bir ülkeye iadesi ya da takas edilmesini öngörüyordu.

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre Musul Başkonsolosluğu baskınında bu maddeye dayanılarak 180 İŞİD’linin 49 Başkonsolosluk görevlisiyle takas edildiği öne sürülmüş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da ‘’102 gün sonra 49 kardeşimizi kurtardık. Nasıl kurtardınız? Ne verdiniz? Ne verdiysek verdik. İşi bitirdik mi, sen ona bak” demişti.

HAYATİ TEHLİKE

CHP’nin başvurusu üzerine MİT’in yetkilerini genişleten düzenlemeleri geçen Aralık ayı sonunda kısmen iptal eden ve Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını ise dün açıkladı. Kararda, yabancı uyruklu suçluların MİT tarafından başka bir ülkeye iade veya takas edilmesi uygun bulunmadı ve şöyle denildi:

“Kuralda, talep eden devlete geri verilmesi halinde işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağına dair kuvvetli şüphe sebepleri bulunan kişilerin, iade edilemeyeceği yönünde güvenceye yer verilmediği görülmektedir. Bu durumun kişilerin anayasada güvence altına alınan yaşam hakkı başta olmak üzere düşünce, kanaat ve din özgürlüğü ile ayrımcılık, kötü muamele ve işkence yasağı haklarını ihlal edebileceği açıktır. Ayrıca aynı hak ihlallerinin takas yoluyla yapılacak iadelerde de gerçekleşmesi mümkündür.”