Ankara'da çok kritik MGK

Ankara'da çok kritik MGK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK) önemli bir kararı açıklayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çarşamba günü toplanacak olan MGK ve Bakanlar Kurulu'nun ardından Türkiye için dönüm noktası niteliğinde önemli kararların alınacağını duyurdu. Erdoğan'ın verdiği bilginin ardından tüm Türkiyenefesini tutarak Çarşamba günü alınacak kararlara kilitlendi.

SELVİ VE FIRAT DUYUMLARINI ANLATTI

Merakla beklenen kararlara ilişkin gazeteci Abdülkadir Selvi ve Hande Fırat, Ankara kulislerinden aldıkları duyumları paylaştı.

PARALEL YAPIYA YÖNELİK KARARLAR ALINACAK

Selvi ve Fırat'a göre yarın paralel yapı mensubu kamu görevlilerinin görevden alınmalarıyla ilgili kesin kararlar alınacak. Görevden alınan kamu görevlilerinin mahkemeler yoluyla geri dönmelerinin engelleyecek düzenlemeler yapılacak. Bununla birlkte Anayasa'da sıkıyönetimle ilgili bulunan maddeler gereğince bazı olağanüstü kararlar alınacak. Ve bu kararlar sayesinde paralel yapıyla ilişkili olan kamu görevlileri kamudan temizlenecek.

Sözcü'nün Ankara kulislerinden edindiği bilgiye göre, "Darbeyle mücadele" torba yasasında yer alacak bazı yasa değişiklikleri şöyle;

GÖZALTI SÜRELERİ UZAKLAŞTIRILACAK

Binlerce kişinin gözaltına alınmasının ardından, bunların sorguları için mevcut yasalardaki gözaltı süreleri yeterli değil. Türk Ceza Kanunu'nda Ceza Muhakemesi kanununda yapılacak bazı değişiklikler yer alacak.

657'DE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Başarısız darbe girişiminin ardından sadece orduda değil, kamu kurumlarının hemen hepsinde de görevden almalar yaşandı. Görevden alınanların memuriyetlerine son verilmesi, mahkeme kararlarıyla görevlerine iadelerinin engellenmesi için 657 sayılı devlet memurları kanununda değişiklik yapılması planlanıyor.

İDAM CEZASIYLA İLGİLİ NABIZ YOKLANACAK

İdam cezasının kaldırılması için de muhalefet liderleriyle nabız yoklanacak. TBMM'de gerekli çoğunluk bulunacağına ikna olunursa, idam cezasının geri getirilmesi de söz konusu olabilecek.

SIKIYÖNETİM SÖYLENTİSİ

Ankara kulislerinde alınacak önlemlerden birinin de sıkıyönetim ya da olağanüstü hal ilanı olabileceği konuşuluyor. Ancak AKP'li kaynaklar kendilerinde bu yönde bir bilgi olmadığını ifade ettiler.