Anne kızlık soyadı hariç tüm bilgiler internette !

Anne kızlık soyadı hariç tüm bilgiler internette !

Türkiye, kimlik bilgilerinin sızmasının ardından paniğe kapıldı...

50 milyon kişinin kimlik bilgisinin internette paylaşılması vatandaşları endişelendirdi. Açık adresten TC Kimlik numarasına kadar tüm kişisel bilgilerin paylaşıldığı veri tabanında tek eksik anne kızlık soyadı. Tabii başka platformlardan ele geçirilmediyse...  

Türkiye’deki 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin internette paylaşılmaya başlaması vatandaşlar arasında paniğe yol açtı. Sızdırılan bilgilerde bir kimlik kartında olan birçok bilgiye ek olarak açık adres de bulunuyor.

Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre, Türkiye’de sıkça kullanılan anne kızlık soyadı ile güvenlik doğrulaması ise sızdırılan bilgilerde yer almıyor. Bu güvenlik kontrollerinin anne kızlık soyadı ile yapılabileceğini gösteriyor. Ancak anne kızlık soyadına da sosyal ağlarabdan ulaşabilmek mümkün.

Şimdilik Türkiye’de siber güvenliğin en yüksek garantisinin ‘anne kızlık soyadı’ olduğunu ifade eden Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat Burçak Ünsal, “Teknik ve hukuki güvenlik olarak ne yazık ki bu haldeyiz. Kişisel verimizi kim alıyor, hangi sunucuda saklıyor, bu sunucunun teknik güvenliği nasıl, bu veriye ve sunucuya kimlerin erişimi var, bu sunucuların bakımını onarımını çalışmasını aynı şirket mi yoksa alt yükleniciler mi sağlıyor, sunucuların ve erişimi olanların kalifikasyonları var mı, denetlemeleri yapılıyor mu, alınan kişisel veriler ne amaçla kullanılıyor, ne ölçüde işleniyor, işlendikten sonra alanın iştirakleri ile veya üçüncü kişilerle paylaşılıyor mu? Bunlar tek nefeste akla gelebilecek onlarca sorudan sadece bir kısmı” dedi.

TEYİT YÖNTEMİ DEĞİŞMELİ
Bu ihmallerin hafife alınmayacak bir ciddiyeti olduğunu sözlerine ekleyen Ünsal,  bu ihmal ve zaafiyetlerin gerek özel kurumlarda gerek kamu kesiminde mutlaka giderilmesi gerektiğini, aksi takdirde hesaplanamayacak zararlar ve mağduriyetler süreceğini belirtti.

Adli Bilişim Uzmanı Mustafa Sansar ise, ele geçen detaylarla herşeyin yapılabileceğini ifade ederek, “Artık yapılabilecek birşey yok. Bundan sonra ancak devlet bunu tekrar düzenleyebilir. Kurum ve kuruluşlarda bilgi güvenliği olarak tedbir alınması gerekiyor. Yeni nesil güvenlik önlemleri alınması gerekiyor. Tek başına anne kızlık soyadıyla kimlik bilgisi veya bilgi güvenliği teyidi yapılmaması gerekiyor. Çünkü anne kızlık soyadlarına farklı yollardan da ulaşabilmek mümkün” diye konuştu. Bankacılar ise bir taraftan sektörün güvenilir olduğunu söylerken bir taraftan isim belirterek görüş vermekten kaçınıyor. Bu da sektörün güvenliği açısından temkinli olduklarını gösteriyor.

Sektöre yakın bir kaynak internette paylaşılan kimlik bilgileriyle işlem yapılabilmesi mümkün olmadığını iddia etti. Islak imza ve cep telefonu ile doğrulama olmak üzere birçok farklı güvenlik sorgulamasının yapıldığını belirtti aynı kaynak hesap açılması, kredi çekilmesi ve kredi kartı çıkarılması gibi olayların yaşanmayacağını öne sürdü. Ancak telefonla yapılabilen bankacılık işlemleri ve ilk kez banka hesabı açacak kişilerin sahte kimlik kullanma olasılığı ile sorularımız cevapsız kaldı.

KİMLİK BİLGİLERİYLE NELER YAPILABİLİR ?
-Sahte kimlik üretilebilir
Bu durumda... 
*Banka hesabı açılabilir 
*Para transferi yapılabilir 
*Kredi kartı alınabilir 
*Kredi çekilebilir 
*Çek defteri alınabilir
*Sosyal medya hesapları ele geçirilebilir
*Ticari sır hırsızlıkları gerçekleştirilebilir 
*Elektrik, su ve doğalgaz abonesi olunabilir 
*Sahte uçak ve otobüs bileti alınabilinir
*SIM kart alınabilir
*Araç kiralaması yapılabilir