Arınç: Askerlik Sürelerinin Kısaltılması Gündemde Değil

Arınç: Askerlik Sürelerinin Kısaltılması Gündemde Değil

BAKANLAR Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, askerlik sürelerinin kısalacağına yöneli...

BAKANLAR Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, askerlik sürelerinin kısalacağına yönelik iddilarla ilgili olarak, "Şu an itibarıyla askerlik sürelerinin kısaltılması da gündemde değil" diye konuştu.

AFYONKARAHİSAR'DAKİ PATLAMADA ÖLENLER TERÖR ŞEHİDİ SAYILACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen ve yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu sona erdi. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geçen yıl 25 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan Afyonkarahisar'daki patlamayla ilgili olarak, patlamada bir terör saldırısının söz konusu olmadığını hatırlatarak, bu tür olaylarda vefat edenlerin de Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirilerek, terör şehidi sayılacağı söyledi. Bu konuyla ilgili söz verdiklerini dile getiren Arınç, "60 maddelik sayabileceğimiz, yani bakanlığın kendi kuruluş kanununda yapılacak değişiklikler içerisine bir madde olarak da bu girmiştir. Bu tür olaylarda vefat edenler de terörle mücadele kapsamında şehit olmuş, dostlarımız, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız bu kapsamda değerlendirilmiş olacaklar bundan sonrası için" dedi.

MAVİ MARMARA TAZMİNATLARI

Arınç, Mavi Marmara saldırısı sebebiyle hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yaralananlara ödenecek tazminat miktarlarının belirlenmesiyle ilgili olarak bugün İsrail'de yapılan toplantıyla ilgili sorulan soru üzerine, konuya ilişkin ilk toplantının 2 hafta önce Ankara'da yapıldığını belirterek, "Sayın Müsteşarımızdan, oradaki delegasyon başkanımızdan bilgi aldım. Bugünkü gelişmeler de olumlu bir şekilde cereyan etmiş ancak süreç sonuçlanmamış bilgisini verdi." dedi.

Görüşmelerin devam ettiğini, tamamlanamaması durumunda Türkiye'de üçüncü bir toplantı düzenlenebileceğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bu süreci tamamen sonuçlandırmak istiyoruz. Detayları hakkında bir şey söylemem mümkün değil. Bittiği zaman, şüphesiz size de yaptığımız anlaşmayı Parlamento'ya götürmek suretiyle Parlamentomuza sunmuş olacağız. Ondan sonra da inşallah sürecin nasıl sonuçlandığı kamuoyunun bilgisi dahilinde olacak." diye konuştu.

FENERBAHÇE'YE SİTEM

Soru cevap kısmında Galatasaray'ın şampiyonluğunun sorulması üzerine Bülent Arınç, Fenerbahçe'ye olan kızgınlığını da dile getirdi.

Fenerbahçe'nin, İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a 2-0 yenilerek Akhisar Belediyespor'un işini zora soktuğunu ifade eden Bülent Arınç, "Süper lig şampiyonluğu önemli bir şampiyonluk. Fenerbahçe'nin 2-0 yenilmesi çok garip. Onun 2-0 yenilmesi Akhisar Belediyespor'un işini zora soktu, kızmıyor da değilim ama Galatasaray'ın Süper Lig şampiyonluğunu kazanmış olması tabii muhteşem bir başarıdır. Bu başarıdan dolayı hem kulübün bütün futbolcularını, şüphesiz başkanını, teknik direktörünü ve milyonlarca Galatasaray sempatizanı, taraftarı olan insanımızı yürekten kutluyorum. Onlara inşallah Avrupa'da da büyük başarılar temenni ediyorum" dedi.

ASKERLİK SÜRELERİNİN KISALTILMASI GÜNDEMDE DEĞİL

Çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasının ardından askerlik sürelerinin kısalacağına yönelik iddiların sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Arınç, "Şu an itibarıyla askerlik sürelerinin kısaltılması da gündemde değildir. Bugün verdiğimiz bir karar yoktur. Yedek subaylar için şu kadar olacak, er ve erbaşlar bu kadar olacak şeklinde dün, bugün, yarın için bir düzenleme söz konusu değildir" diye konuştu. Arınç bedelli askerliğin de gündemlerinde yer almadığını ifade etti.

GÖNDERİLEN FÜZELER İSRAİLLE SURİYE ARASINDAKİ BAŞKA İLİŞKİLERİ İŞARET EDİYOR

İsrail tarafından Suriye'ye gönderilen füzelerin iki ülke arasındaki başka ilişkileri işaret ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Suriye'de yaşananlar trajik olaylardır. Bir rejiminin kendi insanını ne kadar ahlak dışı vahşi ve gaddar bir şekilde öldürebildiğini gösteriyor. İsrail tarafından Suriye'ye gönderilen füzeler, ateşler neyse bunlar Suriye ile İsrail arasındaki başka münasebetleri işaret ediyor. Onların açıklamasını kendi ülkeleri herhalde daha iyi yaparlar ama olayların seyrini biz Türkiye'den takip ediyoruz. Bunlar ilk değildir umarız ki son olsun ama gittikçe gaddarlaşmakta ve vahşilemektedir. Bütün temennimiz, bu rejimin bir gün dahi ayakta kalmaması, insanların ölümlerden bu şekilde kalabilmesidir."

"HÜKÜMET, TÜRKİYE'NİN TERÖR BELASINDAN KURTULMASI İÇİN BÜTÜN TEDBİRLERİ ALIYOR"

Çözüm süreci kapsamında teröristlerin sınır dışına çıkmasıyla ilgili olarak bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Bülent Arınç şunları söyledi:

"Kandil'den yapılan açıklama 8 Mayıs'tan itibaren silahlı unsurların Türkiye dışına çıkacaklarını gösteriyor. Biz süreci baştan itibaren takip ediyoruz. Bu tarihler bizim verdiğimiz tarihler değildir ama 28 Aralık'tan bu yana devam eden süreç, bizim beklediğimiz ümit ettiğimiz ve doğru bir rotada ilerleyen süreçtir. Dolayısıyla eğer silahlı unsurların Türkiye'den çıkacağı gerçekleşecekse bunu hükümetimiz ve bu konuyla ilgili kurumlarımız yakın takip altında tutmaktadır. Herkes müsterih olsun. Türkiye bir hukuk devleti. Bu süreci de hukuk sınırları içerisinde götürüyoruz. Götürmekte de kararlıyız. 4 aydan beri bir yanlışımız olmadığına göre bu sürecin başarıyla tamamlandığını, gerekiyorsa sizlere haber de veririz. Esasen böyle bir sürecin başarıyla sonuçlandığı, hem örgütün alacağı tavırlarda ve davranışlarda hem de eylemlerine son verilmesiyle ve silahların susmasıyla değil bırakılmasıyla ortaya çıkmış olacak. Kimse, bu konuda, 'işte dün çıkıyorlardı, gördüm. 3 kişi 5 kişi gidiyorlardı veya Sayın Meclis Başkanımızın hangi anlamda söylediğini bilemediğimiz 'aslında çıkmıştırlar bile' sözü bizim gündemimizde yok. Olayı yakinen takip ediyoruz ama arkadaşımızın ifade ettiği konu bizim gündemimizde yok. Bunu kim söylüyor, yapıyor bilemeyiz. Biz hükümet olarak kendi yetkilerimizi gerektiği zaman hiç tereddüt etmeden kullanmasını biliriz. Talimat veren bir noktadaysak İçişleri Bakanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız veya Başbakanımız yurt içi yurt dışı operasyonlar konusunda, bu direktif olduğu zamanda bu direktif verilir, bu talimat olduğunda bu talimat verilir, kararname çıkarmak gerekiyorsa bunu da yaparız. Bugüne kadar yapıldı bundan sonra yapılması gerektiğinde olacağı gibi. Ama bu konular herkesin önünde, herkesin bulunduğu yerlerde konuşacağı konular değil. Hükümetimize güvenin. Hükümet süreci gayet olumlu şekilde götürüyor. Türkiye'nin bu terör belasından sağlıkla kurtulması için bütün tedbirleri alıyor."

GD (SSA)