Artık ''Gülen Organize Suç Örgütü''

Artık ''Gülen Organize Suç Örgütü''

Eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın savcılık sorgusunda ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2010 yılı KPSS sınavında soruların sızdırılmasına ilişkin yürüttüğü soruşturmada ifade veren eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’a, savcılık sorgusunda “Fethullah Gülen organize suç örgütü yöneticisi konumundaki Mehmet Hanefi Sözen ile (Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri) sınav öncesi makam odanızdaki telefondan 7 kez görüştüğünüz tespit edilmiştir. Sınav sorularını bu şahsa siz mi verdiniz?” diye soruldu. Yarımağan ise, savcının Gülen cemaatini organize suç örgütü olarak tanımladığı bu sorusuna, “Mehmet Hanefi Sözen isimli birini tanımıyorum. Sabit numara özel durumlarda kullanılan özel bir numara olabilir. Benim odamda da özel durumlarda kullanılan özel bir numara olabilir. Şu anda ben Mehmet Hanefi Sözen isimli kişiyi hatırlamıyorum. Ama geçmiş zamanda ilgisiz bir konuda beni aramış olabilir. Ben de dönüş yapmış olabilirim. Bu sınavla bu sorularla ilgili olarak bir görüşme asla yapmadım” yanıtını verdi.

Cemaat “organize suç örgütü”

Sözcü gazetesinden Asuman Aranca'nın haberine göre 2010 yılı KPSS sınavında soruların sızdırıldığı ilişkin soruşturma kapsamında önceki gün ifade veren dönemin ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, soruşturma Savcısı Yücel Erkman’a verdiği ifadenin ardından tutuklanması istemiyle sevk edildiği mahkemece serbest bırakılmıştı. “Örgüte üye olmamak ile birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek, resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak” ile suçlanan Yarımağan’a savcılık sorgusunda çok çarpıcı sorular sorulduğu anlaşıldı. Savcı Erkman tarafından kendisine yöneltilen bir çok soruya yanıt veren Yarımağan’a sorulan sorulardan birinde ise, Fethullah Gülen cemaati “organize suç örgütü” olarak tanımlandı.

Soruları siz mi verdiniz?

Savcı Erkman’ın Yarımağan’a yönelttiği sorulardan biri şöyle:
“Yurt dışına çıkış yapıp bir daha girişi bulunmayan, tahkikat çerçevesinde elde edilen deliller yönünden Fethullah Gülen organize suç örgütü yöneticisi konumunda bulunan Mehmet Hanefi Sözen isimli şahsın kullanmakta olduğu hat ile sizin makamınızca kullanılan Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığına ait olan sabit numara, karşılıklı olarak 31.05.2010-01.06.2010 tarihleri arasında toplamda 7 kez telefon irtibatına geçtiğiniz tespit edilmiştir. (59 saniye-36 saniye-22 saniye-36 saniye-25 saniye-97 saniye-49 saniye sıralı biçimde görüşmeleri ilk üç görüşme 31.05.2010 tarihinde 11:55 saat – 12:11 saat arası görüşme, sonraki dört görüşme 01.06.2010 tarihinde 12:25 saat – 19:08 saat arası görüşmeleri) Bu şahısla yedi kez (3 kez örgüt liderinin sizin kullandığınız sabit numarayı aradığı ve dört kez de sizin bu sabit numara ile örgüt liderini aradığınız) yukarıda belirtilen tarihlerde neden görüştünüz? 2010 KPSS sorularını Fethullah Gülen organize suç örgütü yöneticisi konumunda bulunan Mehmet Hanefi Sözen isimli şahsa siz mi verdiniz? Açıklayınız?”

Sorularla ilgili asla görüşmedim

Savcının bu sorusuna Yarımağan, şu yanıtı verdi: “Mehmet Hanefi Sözen isimli birini tanımıyorum. Sabit numara özel durumlarda kullanılan özel bir numara olabilir. Benim odamda da özel durumlarda kullanılan özel bir numara olabilir. Benim genelde kullandığım sekreterime bağlı telefonun numarası değişiktir. Şu anda ben Mehmet Hanefi Sözen isimli kişiyi hatırlamıyorum. Ama geçmiş zamanda ilgisiz bir konuda beni aramış olabilir. Ben de dönüş yapmış olabilirim. Ama dediğim gibi ilgisiz bir konuda olabilir. Bu sınavla bu sorularla ilgili olarak bir görüşme asla yapmadım. Benim Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen’le telefon görüşmem ilgisiz bir konuda olabilir. Ben ÖSYM Başkanı olduğum için, ilgisiz bir konuda bana bir şey sormuş, danışmış olabilir”

Erkman daha sonra Yarımağan’a cemaati tanıyıp tanımadığını, şu sözlerle sordu:

 

“2010 KPSS’nin sızdırılması konusu ile ilgili olarak yapılan tahkikatta müşteki ifadeleri, bilgi sahibi ifadeleri ve şüpheli ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde özellikle Maltepe dershaneleri ve 2010 KPSS’nin sızdırıldığı değerlendirilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nin Fethullah Gülen cemaatine yakın olduğu ve bu cemaatin menfaati doğrultusunda faaliyet gösterdiği değerlendirilmektedir. Ayrıca 2010 KPSS ile ilgili olarak sınava giren 100 ve üzeri net yapan 3227 şüphelinin birliktelik yönünden incelendiğinde, özellikle MASAK raporlarına göre büyük bir şüpheli şahsın birlikte hareket ettikleri ve Fethulllah Gülen cemaatine yakın oldukları tespit edilmiştir. Bu yapının önemli yöneticisi pozisyonunda bulunan Mehmet Hanefi Sözen isimli şahısla bu sınav öncesi görüşmelerinize bağlı olarak, Fethullah Gülen isimli organize suç örgütü lideri olan şahsı tanıyor musunuz? Bağlantılarınızı açıklayınız? Bu şahsa ait olduğu kamuoyu tarafından bilinen kurum, yurt, dershane ve bunun gibi özel bir firma ile daha önceden bağlantıya geçtiniz mi? Bu şahsa ait olduğunu bildiğiniz bunun gibi kurumların isimleri nelerdir? Ayrıca kamuoyu tarafından cemaat evleri olarak bilinen ve bu şahsın da oluşumuna mesaj verdiği propaganda görüntülerinin ve konuşmalarının yayınlandığı sohbetlerinde açıkça söz ettiği cemaat evlerine gittiniz mi? Açıklayınız?”

Yarımağan, bu soruya da şu yanıtı verdi:
“Fetulllah Gülen cemaatini herkesin duyduğu, bildiği kadar ben de biliyorum. Mehmet Hanefi Sözen isimli şahsı tanımıyorum. Bu cemaatle bağlantısını bilemem. Bu cemaatin okulları, yurtları, işyerleri vs. ile herhangi bir ilişkim olmamıştır. Benim Gülen cemaatine ait okullar konusunda bir bilgim yoktur. Hangi okulun hangi dershanenin cemaate ait olduğunu ben bilmem. Herhangi bir cemaat evine gitmedim. Gülen’in televizyonlara çıkıp tavsiyelerde bulunduğunu biliyorum ama devletin kılcal damarlarına sızılması, devletin kendi elemanları tarafından ele geçirilmesi gibi tavsiye ve telkinleri bilmiyordum” dedi.

Soruların bulunduğu CD 3 gün nerede tutuldu?
Savcı Erkman, Yarımağan’a ayrıca, sınav sorularının 25 Haziran tarihinde CD’ye yüklenmesine karşın matbaaya neden 3 gün sonra 28 Haziran tarihinde götürüldüğünü, bu 3 gün boyunca CD’nin nerede olduğunu sordu. Yarımağan da bu soruya, “3 Gün sonra götürülmesinden şüphelenilmesi normal. Kişi kötü niyetli ise yapacak bir şey yok. Eminim ki o 3 gün boyunca kasada muhafaza edilmiştir” yanıtını verdi. Yarımağan’ın, savcılıkla yaptığı yazışmalarda, içeriği itibariyle yanıltıcı bilgiler verildiği gerekçesiyle resmi belgede sahtecilik ile suçlandığı öğrenildi.