Artvin'de 25 Bin Kaçak "Cep Telefonu" Ele Geçirildi

Artvin'de 25 Bin Kaçak "Cep Telefonu" Ele Geçirildi

Sarp Sınır Kapısı'nda tırda yakalanan cep telefonu özelliğine sahip cihazların piyasa değerinin yaklaşık 4 milyon 800 bin lira olduğu bildirildi

ARTVİN (AA) - Artvin'de Sarp Sınır Kapısı'nda gümrük kaçağı olduğu belirlenen 25 bin cep telefonu özelliğine sahip cihaz ele geçirildi.

Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Türkiye'ye yasal olmayan yollardan ulaştırılmak için Uzakdoğu ülkelerinden Gürcistan'ın Batum şehrine cep telefonu getirildiği istihbaratı üzerine operasyon gerçekleştirdi.

Ekipler, ülkeye giriş yapmak üzere Sarp Sınır Kapısı'ndaki gümrük sahasına gelen sürücüsünün kimliği açıklanmayan ve elektronik entegre devre taşıdığı beyan edilen OA 428 AO plakalı tırda arama yaptı.

Aramada, ele geçirilen cihazların cep telefonu ekran kartı olabileceği ihtimali üzerine, Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektronik Elektronik Mühendisliği Bölümü uzmanlarından rapor talep edildi. Yapılan inceleme sonucunda hazırlanan raporda, "cihaza batarya ve SIM kartı takıldığında GSM cep telefonu olarak çalışabilir" olduğu belirtildi.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na göre 25 bin cep telefonu vasfına sahip piyasa değeri yaklaşık 4 milyon 800 bin lira olan eşya ile taşındığı tıra Hopa Sulh Ceza Mahkemesi kararı ile el konuldu.

Gürcü uyruklu sürücünün ifadesi alındı, olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Öte yandan, araçta "verici portatif telsiz telefon cihazları" bulunduğunun beyan edilmesi durumunda 4 milyon lira ÖTV ödenmesi gerektiği, "elektronik entegre devre" olarak beyan edilmesi nedeniyle 33 bin lira KDV ile gümrük işlemi yaptırıldığı öğrenildi.