Asgari ücret pazarlığında masadan kalkan Türk-İş'e sürpriz ziyaret

Asgari ücret pazarlığında masadan kalkan Türk-İş'e sürpriz ziyaret
Güncelleme:

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, asgari ücretin açıklandığı toplantıya katılamayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştü.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'a ziyarette bulundu.

BBP'den yapılan açıklamada, TÜRK-İŞ Genel Merkezinde dün akşam yapılan görüşmede, 2023 yılında uygulanacak asgari ücret rakamının değerlendirildiği belirtildi.

TÜRK-İŞ MASADAN KALKMIŞTI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimini temsil eden Türk-İş’in 9 bin TL’lik beklentisi karşılanmadığı için sendika asgari ücretin açıklandığı basın toplantısına katılmadı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay toplantı sonrası yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir.

Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır.

TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI
Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi öncelikle “çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir” elde etmeleri için çaba göstermiştir. Ancak bu talebimiz dikkate alınmamıştır. Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi.

Asgari ücreti belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Kamuoyunun beklentisi maalesef karşılanmamıştır. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı.

ANAYASA’DAKİ HÜKÜM DİKKATE ALINMADI
Anayasada asgari ücretin tespitinde “çalışanların geçim şartları” göz önünde bulundurulması hükmü yer almaktadır. Ancak TÜİK bu konuda bir çalışma yapmaktan kaçınmıştır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda görev yapan işçi temsilcileri, bu görüş ve düşüncelerle çalışmalara katkı yapmış ve asgari ücretin bu çerçevede belirlenmesi için çaba göstermiştir.

Ancak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olması gereken asgari ücret -bir kez daha- pazarlık konusu edilmiş ve karar oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenmiştir. İşçi kesimi alınan karara katılmamıştır.”