Asırlık kilimler icradan satılacak

Asırlık kilimler icradan satılacak

400 yıllık antika kilimler icradan satışa çıkarılıyor.

Önümüzdeki günlerde dikkat çekici bir icra ihalesi yapılacak. İhalede 15 antika kilim satışa çıkarılıyor. Kilimler, 17. ile 19. Yüzyıl arası döneme ait. Bazı kilimlerin sadece iki örneği var. Fiyatları 20 bin ile 574 bin TL arasında değişen kilimlerin satışını, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü istedi.

İstanbul Anadolu 14. İcra Müdürlüğü’nün yapacağı ihalenin ilki 12 Mayıs günü yapılacak. İlk ihalede alıcı çıkmaması halinde, satış ihalesi 30 Mayıs günü yenilenecek.

Satışı, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü istedi. Dosyada, borçlu kısımda ise Türk El Sanatları Vakfı bulunuyor. Toplam değerleri 2 milyon lirayı aşan kilimler ait oldukları dönem. 17., 18. Ve 19. yüzyıl. Şartnameye göre, ihaleye girmek isteyenler 412 bin 706 liralık teminat tutarını ihale öncesi yatırmaları gerekir.

‘NADİDE’ ESERLER
Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, kilimin her biri çok değerli. Sivas, Konya, Bergama, Manastır gibi yerlere ait olduğu belirtilen kilimler için ‘nadide’ ifadesi kullanılıyor. Kilimler için tek tek bilgilerin yer aldığı şartnamede, bazı kilimler için ‘sergi için dahi olsa yurtdışına çıkarılmaması gerekir’ bilgisi yer alıyor.

TÜRÜNÜN 3 ÖRNEĞİNDEN BİRİ
Değeri 574 bin lira olarak belirlenen Konya Ladik yöresine ait kilim için ‘17. Yüzyılınen güzel örneklerinden biridir’ deniliyor. Söz konusu kilim için ‘Türünün 3 örneğinden biridir’ denilen kilimin diğer iki türünden biri İslam Eserleri Müzesi’nde, diğeri Konya Etnografya Müzesi’nde bulunuyor.

VAKIF, BORCUNU ÖDEMEYİNCE…
Antika kilimlerin satışa konulmasına gerekçe ise, ödenmeyen bir borcun oluşturduğu anlaşıldı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü, Türk El Sanatları Vakfı’na karşı dava açtı. Mahkeme, verdiği kararda Türk El Sanatları Vakfı’nı haksız buldu ve belirlenen tutarın ödenmesini istedi. Karar gereği söz konusu para ödenmeyince İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü de, söz konusu kilimleri icradan satışa koydu.

İSTEYEN ALAMAYACAK
Konuya yakın bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, icra ihalesine dileyen herkes giremeyecek. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ve Türk İslam Eserleri Müzesi’nin öncelikli alım hakkı bulunuyor. İhaleye de bu iki kurumdan birinin girmesi bekleniyor. Dolayısı ile, tarihi değer niteliğindeki eserlerin de üçüncü kişilerin eline geçmesinin önüne geçilmiş olacak.

Etiketler ihale icra antika kilim