Asırlık kooperatif o ürünü toplattı

Asırlık kooperatif o ürünü toplattı

Tariş markalı ayçiçek yağı da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş yapılan ürünleri listesine girdi.

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Yaman, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının taklit ve tağşiş yapılan ürünleri açıkladığı listede Tariş markalı ayçiçek yağının da yer almasıyla ilgili, "Fason olarak ürettirdiğimiz ürünle (ayçiçek yağı) ilgili sorun yaşadık, ürünü piyasadan toplattık. Konunun diğer birliklerle ilgisi yok." dedi.

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği  Başkanı Faruk Yaman, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş  yapılan ürünleri açıkladığı listede Tariş markalı ayçiçek yağının da yer  almasıyla ilgili açıklama yatı. Yaman "Fason olarak ürettirdiğimiz ürünle (ayçiçek yağı) ilgili sorun  yaşadık, ürünü piyasadan toplattık. Konunun diğer birliklerle ilgisi yok." dedi.

Bakanlığın yaptığı laboratuvar incelemeleri sonucu taklit ve tağşiş  yapılan ürünleri tespit ederek açıkladığı 31 Ağustos 2016 tarihli listede,  piyasada Tariş markasıyla satılan ayçiçek yağı da yer aldı.

Manisa'nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Kurtuluş Yağ Sanayi  firması tarafından üretilen "Tariş" markalı ayçiçek yağında farklı tohum  yağlarının tespit edildiği belirtilen listenin açıklanması sonrası Tariş Zeytin  ve Zeytinyağı Birliği, internet sitesi üzerinden açıklama yaparak, ayçiçek yağı  üretimlerinin olmadığını, listede yer alan yağın Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar  Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine ait olduğunu duyurdu.

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Faruk Yaman, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, konunun diğer birliklerle ilgili olmadığını, fason  olarak yaptırdıkları üretimle ilgili sorun yaşadıklarını bildirdi.

Yaman, "Fason olarak bir firmaya yaptırdığımız ayçiçek yağında sorun  yaşandı. Ürünü piyasadan toplattık ve söz konusu firmayla ilişkimizi kestik.  Konunun diğer birliklerle ilgisi yok." dedi.

'YANLIŞ ANLAŞILMA'

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise birlik  olarak zeytinyağından başka yağ üretmediklerini, Bakanlığın açıkladığı listede  yer alan "Tariş" ibaresinin Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliğinin fason ürettirdiği  ayçiçek yağında tağşiş görülmesi olayıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Tağşişe karşı en hassas kurum olduklarını, bu sorunu sıklıkla  kamuoyunda dile getirdiklerini, sert cezai yaptırımlar uygulanmasını  önerdiklerini dile getiren Çetin, şöyle konuştu:

"Tağşişe karşı hassasiyetimizle bilinmemiz nedeniyle bakanlığın  açıkladığı tağşiş listesinde Tariş ismini gören birçok kişi şaşırarak bize dönüş  yapıyor. Bunun bizimle ilgili olmadığını anlatıyoruz. Bakanlığa da listede Tariş  isminin ayrıştırılması için yazı yazdık. Dört birliğin ortak markayı kullanması  zaman zaman bu tip yanlış anlaşılmalara neden oluyor."

Kuruluşu 1915'e dayanan Tariş'in 4 kardeş olarak tanımlanabileceğini  ifade eden Çetin, "Aynı soyadı kullanan kardeşleri düşünün. Bir kardeşin yaptığı  bir iş bazen diğer kardeşleri de zor durumda bırakabiliyor." dedi.

Tariş bünyesindeki Pamuk ve Yağlı Tohumlar, Zeytin ve Zeytinyağı,  İncir ve Üzüm birlikleri 2005 yılında aldıkları kararla yollarını ayırmış, Türk  Patent Enstitüsü her birliğin hangi ürünlerde Tariş markasını kullanabileceğini  belirlemişti.