Asmmmo Başkanı Okkalı: “Mali Müşavirlerin Üzerindeki Angaryalar Kalkmalı”

Asmmmo Başkanı Okkalı: “Mali Müşavirlerin Üzerindeki Angaryalar Kalkmalı”

Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, "Mali müşavirlerin üzerindeki angaryalar kalkmalı" dedi.

Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, "Mali müşavirlerin üzerindeki angaryalar kalkmalı" dedi.

ASMMMO Başkanı Mehmet Okkalı, basın mensupları ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. Okkalı, konuşmasına terörü lanetleyerek başladı. Muhasebeciler olarak devlet ve esnaf arasındaki köprüyü kurduklarını belirten Okkalı, esnafın terör başta olmak üzere çeşitli sebepler nedeniyle vergi borçlarında ve diğer ödemelerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. Hükümetin gerekli teşvikleri esnafa sunduğunu da hatırlatan Okkalı, "Vergilerin ödenmemesinden kaynaklı esnafların bir alt beklentisi var. Bundan dolayı vergi borçlarının biraz ötelenerek yapılandırılması talebini bir kez daha tekrarlıyoruz. Sanayi ve ticaret odaları da bu beklentileri yapıyorlar. Ama biz mükellefle birebir diyalog kurduğumuz için biz daha çok öne çıkarıyoruz" dedi.

"ANGARYA KALDIRILSIN"

Hükümetin ekonomik eylem planlarını tamamen desteklediklerini kaydeden Okkalı, "Fakat bu eylem planlarında SGK muhtasarım birleştirilmesi konusu var gündemde. Bunun birleştirilmesiyle birlikte TÜİK istatistik formu diye bir formumuz var üzerimizde. Bizim için bu bir angarya. Şu Maliye'nin sisteminde, SGK'nın sisteminde TÜİK kurumu alabileceği bilgileri ayrıca bizden istiyor. Bu da meslektaşlarımızın yorgunluğuna sebep oluyor. Bir bildirimi gününde vermediğimiz zaman cezaya maruz kalıyoruz. Bu işlemin kaldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

"VERGİ BİLİNCİ KAZANDIRILMALI"

Okkalı, insanlara vergi bilincinin kazandırılması gerektiğini de belirterek, aksi takdirde alınan tüm önlemlerin boşa çıkacağını söyledi. Okkalı, daha güzel sistemlerle vergi denetimlerinin yapılacağını belirtti. Üst birlikleri olan TÜRMOB'u hatırlatan Okkalı, "Ankara'da biz 15 bin üyeyiz, Türkiye'de ise 101 bin üyeyiz. Orada Anayasa'ya aykırı bir sistem var. Biz 96 bin mali müşaviriz, 5 bin de yeminli mali müşavir var. Yeminli mali müşavirler denetim işi yapıyor, biz muhasebe işi yapıyoruz. 5 bin yeminli mali müşavirin TÜRMOB'daki temsil adedi 5 iken, 96 bin mali müşavirin yönetimdeki temsil adedi ise 4'tür. Yani adaletsizlik var. Yasada bunun da düzeltilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"EKONOMİNİN TEMEL TAŞI MÜŞAVİRLERDİR"

Okkalı, "Bu mesleğin olmazsa olmazı mali müşavirlik, ekonominin temel taşıdır. Bizler olmazsak devlet harcama kalemi olan vergileri asla tahakkuk da edemez tahsil de edemez. Devlet kanadının bize sahip çıkması gerekiyor hem de müşteri kanadının. Biz olmazsak ekonomi çöker. Mali müşavirlere yeşil pasaport talebimiz var. Çünkü mali müşavirlik çok önemli bir meslek. Ekonomiyi yürüten mali müşavirlere de yeşil pasaport verilmeli" dedi.

"KADIN MESLEKTAŞLARIMIZA DOĞUM İZNİ"

Okkalı, kadın meslek mensuplarının doğum izni kullanamamasından da yakındı. Okkalı, "Mali tatil kısaltıldı. Bunun yanı sıra gecesini gündüzüne katarak çalışan mali müşavirlerin bazı sosyal hakları yasal olarak sağlanmalı. Kadın meslektaşlarımız doğum sonrası işe dönüşlerinde sıkıntı yaşıyorlar. O yüzden biz doğum izni konusunun yasal statüye kavuşturulmasını talep ediyoruz" dedi.

"TÜRMOB GÖREVİNİ YAPMIYOR"

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ne (TÜRMOB) adaylığını açıklayan ASMMMO Oda Sekreteri Nevzat Akkaya da bir açıklama yaptı. Akkaya şunları söyledi:

"Çeşitli kurumların kendi alanlarıyla ilgili açıklamalar yaptığını, ancak akademik kolu olan ve ekonomik raporlar vermesi gereken TÜRMOB'un bir tane rapor düzenleyip, bir tane güncel konuyla ilgili ülkenin sorunlarına değindiğini görmemişsinizdir, göremezsiniz de. 27 yıllık aynı arkadaşların iktidarında bunun daha da görülmeyeceği, biz onun için aday olduk. Sloganımız da "27 yıllık sevmeme sessizliğine son vereceğiz" dedik. Dünya ve Avrupa'da baktığınız zaman siyasilere STK'lar ve akademik odalar yön veriyor. Türkiye'de tersi işliyor. Siyasetçiler bunlara yön veriyor. Biz siyasilere yön veren meslek odaları olmayı vurguluyoruz. İnşallah TÜRMOB'da da bu yapı değişecek. Geçen dönem dört kişiyle 5'e dört olmuştuk. Bu sene hedefimiz 6'ya 3, arkadaşların elinden TÜRMOB'u alacağız. Bu hedefle de ilerliyoruz. Türkiye içinde örgütlenmemizi tamamladık. TÜRMOB'un yapısı değiştiği zaman güncel sorunlar, ekonomik sıkıntılar ve çeşitli konularla ilgili rapor vermesi gereken TÜRMOB yerine bugün Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, TOBB veriyor."

TÜRMOB'a neden aday olduğunu açıklayan Akkaya, 27 yıldır TÜRMOB'un görevini yerine getirmediğini ve ülkenin hiçbir sorununa karşı bir çalışma yapmadığını belirterek, "27 yıllık sevmeme sessizliğine son vereceğiz" dedi.