Avrupa Komisyonu'ndan yeni rapor geldi !

Avrupa Komisyonu'ndan yeni rapor geldi !

Türkiye-AB anlaşmasının uygulanmasına dair ikinci Avrupa Komisyonu raporu kabul edildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı: “Uygulamanın başarılı şekilde devam etmesi, tüm tarafların siyasi kararlılığına bağlı. Türkiye’den Yunanistan’a geçerken Ege Denizi’nde hayatını kaybedenlerin ve düzensiz geçişlerin sayısındaki keskin ve devamlı düşüş; anlaşmanın etkili olduğunun bir kanıtı. Aynı zamanda kaçakçıların çalışma modelinin de işlevsiz hale getirilebileceğinin göstergesi. AB üye ülkeleri de alternatif güvenli ve yasal geçişler sunarak yeniden yerleştirme konusundaki çabalarını artırdı.

Geri döndürme operasyonları da devam etti. Tüm üye ülkeler Türkiye’deki Mülteciler için Tesisler’e katkı belgelerini sundu. Bu belgeler, ilk bir milyar Euro’nun hızlı bir şekilde teslim edilmesi ve yaz sonunda mültecilerin yararına kullanılmasının yolunu açtı.

Türkiye’nin Vize Muafiyeti Yol Haritası üzerine 4 Mayıs’ta kabul edilen üçüncü raporun ardından bu konuda da gelişme sağlandı ve Türkiye kalan yükümlülükleri de yerine getirmeye devam etti.” Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da, AB-Türkiye anlaşmasının sonuç verdiğini söyledi: “Mülteciler kaçakçı teknelerinde hayatlarını tehlikeye atmaya değmeyeceğini anladı. Biz de bir milyar Euro’luk Mülteci Tesisi projelerinin yaz sonunda hayata geçmesi için çalışıyoruz. Şimdi oturup sırtımızı yaslamanın zamanı değil. Anlaşmanın tüm maddelerini tamamıyla yerine getirmeliyiz. Buna yeniden yerleştirme konusunda adım atmak ve Yunanistan’ın insani duruma dikkat çekmek, AB hukukuyla uyumlu şekilde iltica başvurularını yürütmek de dâhildir. Türk yetkililer de vize muafiyeti yol haritasını tamamen uygulamaya koymalı.”