Avustralya'da Irkçılık Karşıtı Yürüyüş

Avustralya'da Irkçılık Karşıtı Yürüyüş

İslam karşıtı ırkçı gruplara tepki gösteren yüzlerce Avustralyalı Melbourne'da yürüyüş düzenledi- Irkçılığa ve Faşizme Karşı Mücadele grubu sözcüsü Ox:- "Aşırı sağcı grupların Melbourne'un çok kültürlü yapısına zarar vermesine izin vermeyeceğiz"

MELBOURNE (AA) - İslam karşıtı aşırı sağcı grupların Müslümanları hedef alan söylemlerine karşı çıkan Avustralyalılar yürüyüş düzenledi.

Melbourne Federasyon Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, Müslümanlar lehine sloganlar atarak Avustralya'da ırkçılığa yer olmadığını vurgulayan pankartlar taşıdı. Irkçılığa ve Faşizme Karşı Mücadele grubu öncülüğünde sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen yürüyüşten sonra yapılan konuşmalarda, Müslümanlara veya herhangi bir etnik gruba karşı yapılacak ırkçı davranışlara tolerans gösterilmemesi çağrısında bulunuldu.

Konuşmaların ardından, "Müslümanlar hoş geldiniz, ırkçılara hayır", "Mültecilere özgürlük", "Hep Aborijin ülkesiydi, hep öyle olacak" sloganları atıldı.

Irkçılık karşıtı gösteriyi organize eden Irkçılığa ve Faşizme Karşı Mücadele grubu sözcüsü Ezekiel Ox, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sağcı grupların Melbourne'un çok kültürlü yapısına zarar vermesine izin vermeyeceklerini söyledi. İslam'a karşı ırkçı söylemlerde bulunan aşırı sağcı grupların aslında sadece Müslümanlara değil, kadınlara, Asyalılara ve göçmenlere de karşı olduklarını belirten Ox, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sendikacılar, erkek, kadın, çocuk herkes bugün burada. Bu gösteri, Neonazilere karşı birlikteliğimizi ortaya koyuyor. Futbol statlarında, meydanlarda kısacası Melbourne’un neresinde olursa olsunlar, aşırı sağcılar Melbourne’da ciddi bir şekilde eleştiri buluyor. Bu grupların güçlü olmadıklarını düşünüyoruz."

Yaklaşık 2 saat süren gösteri olaysız sona erdi.

- İslam karşıtları gösteri yapmadı

İslam karşıtı gösteri yapması beklenen aşırı sağcı gruplar ise Melbourne Federasyon Meydanı'na gelmedi. Geçen yıl 4 Şubat'ta "Avustralya'yı geri alın ve birleşik milliyetçi cephe" üyeleri tarafından Melbourne Federasyon Meydanı’nda ilk kez İslam karşıtı gösteri düzenlenmiş, gösteriye tepki gösteren ırkçılık karşıtı gruplarla göstericiler arasında kavga çıkmıştı. Daha sonra yapılan gösterilerde de iki grup arasında çıkan kavgayı polis biber gazı kullanarak önlemişti.

İslam karşıtlarının gösterilerinde, cami yapımının engellenmesi, helal ürünlerin boykot edilerek yasaklanması, Müslümanların ülkeden çıkarılarak İslami kurumların kapatılması talep ediliyor. Aşırı sağcı grupların harekete geçmesinin ardından ülke genelinde camiler, İslami eğitim veren okullar, Müslüman kadınlar sözlü ve fiziki saldırılara maruz kalmıştı.

Dün de ırkçı bir grup, futbol maçında İslam karşıtı pankart açmıştı. Daha önce de Sydney kentinde Müslüman iş adamının otomobiline sprey boyayla küfürlü ve ırkçı ifadeler yazılmış, Melbourne kent merkezindeki Eyalet Kütüphanesi önünde bir saldırgan 21 yaşında Müslüman bir kıza iki kez yumruk atarak baş örtüsünü açmaya çalışmıştı.