AYM 18 yıl sonra ''işkence var'' dedi

AYM 18 yıl sonra ''işkence var'' dedi
Güncelleme:

AYM, 18 yıl sonra Feride Kaya’nın "2 jandarma tarafından işkence gördüğüne" hükmetti. 2002 yılında 2 jandarmanın 'kendisine elektrik verdiğini, çıplak bıraktığını' söyleyen Kaya’ya 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

AYM kararında Anayasa’nın 17’nci Maddesi’ndeki “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” hükmünün ihlal edildiğini belirtti.

"DHKP-C’ye yardım ettiği" iddiasıyla yargılanan Feride Kaya, “yasa dışı terör örgütüne yardım etme” suçlamasıyla 27 Eylül 2002 tarihinde Çorum’da gözaltına alındı ve 2 gün sonra da tutuklandı.

“İÇ ÇAMAŞIRLARIMLA KALACAK ŞEKİLDE KIYAFETLERİM ÇIKARILDI, UYUTULMADIM”

Gözaltına alınırken “işkenceye maruz kaldığını” ileri süren Kaya, 12 Aralık 2002 tarihinde savcılığa giderek kolluk kuvvetleri ve kendisine rapor veren doktor hakkında suç duyurusunda bulunarak, şu beyanlarda bulundu:

“Gözaltında olduğum sürede, sağ elim ile sağ ayak parmaklarıma elektrotlar bağlanarak, vücuduma elektrik verildi. Sağ kolum işkence nedeniyle tutmaz hale geldi. Gözaltında kaldığım süre boyunca gözlerimin bağlandı. Kimseyle görüştürülmedim. İç çamaşırlarımla kalacak şekilde kıyafetlerim çıkarıldı, uyutulmadım. Saçlarımdan çekilerek, sürüklendim. Damlayan suyun altında tutuldum. Botlarla çıplak ayaklarıma basıldı. Ağır hakaretlere maruz kaldım.”

Savcılığa gittiğinde olayı anlatmaması için kolluk tarafından “Oğlunu öldürürüz” tehdidi aldığını iddia eden Kaya’nın Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden aldığı raporda işkence bulgularına rastlandı.

“ÖRGÜT KAMU GÖREVLİLERİNİ SİNDİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Kaya’nın Ankara’da yaptığı suç duyurusu, yetkisizlik nedeniyle Çorum’a gönderildi. Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı 2 jandarma ve 2 doktor hakkında iddianame düzenledi. Doktorlar ifadelerinde söz konusu darbın kendileri rapor düzenledikten sonra yaşanmış olabileceğini ve kendilerinin muayenesi sırasında işkenceye dair bir fiziki durumun olmadığını savunurken, jandarmalar Kaya’nın ya yardım ettiği örgüt ya da cezaevinde darp edilmiş olabileceğini savundu. Jandarmalardan biri Kaya’ya işkence yapmadıklarını savunurken, “Örgüt bu şekilde kamu görevlilerini sindirmeye çalışıyor” dedi.

Çorum Ağır Ceza Mahkemesi 2 jandarma ve 2 doktor hakkında yargılama sürecinin sonunda 24 Kasım 2011 tarihinde karar verdi. 2 jandarmanın işkence yaptığına dair somut delil olmadığı değerlendirmesini yapan mahkeme, “Şüpheden sanık yararlanır” diyerek beraatlarına, 2 doktor hakkında da görevi kötüye kullanma suçunun zamana aşımına uğradığından davanın düşmesine karar verdi.

AYM “İŞKENCEYE” HÜKMETTİ

Tüm yargısal süreçleri deneyen Kaya, en son gözaltı sürecinde “kolluğun fiziki saldırılarına maruz kaldığı ve bu eylemlerle ilgili olarak etkin bir soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle işkence yasanının ihlal edildiğini” belirterek, AYM’ye başvurdu.

AYM, Anayasa’nın 17’nci Maddesi’ndeki “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” hükmünün maddi ve usul boyutlarıyla ihlal edildiğine, Kaya’ya 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. AYM, kararın bir örneğini de Çorum Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.