AYM evleri ''özel alan''dan çıkardı

AYM evleri ''özel alan''dan çıkardı

AYM: ‘Evde yapılan kayıtlar özel yaşamın ihlali değildir’

AYM, CD’lerin hangi durumda boşanma davalarında delil olacağı sorularını yanıtladı. Evdeki tartışmaları içeren CD kayıtları delildir. Özel hayata girmez. İçeriği açıklığa kavuşturulmayan- bilirkişiye inceletilmeyen CD’ler delil olmaz.

Taraf gazetsinden Adnan Keskin'in haberine göre ilk olarak evde eşler arasındaki tartışmaları içeren ve koca tarafından sunulan CD kayıtlarını delil kabul eden mahkeme boşanmaya karar verdi. Kadın, ‘O benim özel hayatım. Delil olamaz’ diyerek AYM’ye itirazda bulundu. Ancak AYM ‘kayıtlar Ortak hayatın sürdürüldüğü müşterek evde yapılmıştır. Bu yerin özel alan olarak değerlendirilmesi evlilik kurumuyla bağdaşmaz’ diyerek kadının başvurusu reddetti. Böylece ‘Evde yapılan kayıtlar özel yaşam hakkının ihlali değildir‘ kararı içtihat haline geldi.

 

İNCELENMEYEN-TARTIŞILMAYAN CD DELİL OLMAZ:

 

 

İkinci olarak ise, yine bir boşanma davasında, eşlerin ortak çocuklarına ait sosyal paylaşım sitesindeki cinsel içerikli görüntüleri içeren CD kayıtları delil olarak kullanıldı. Mahkeme, CD’yi delil kabul edip boşanmaya karar verdi. Kadın davacı, ‘CD’ler kanıt olamaz’ diyerek AYM’ye itirazda bulundu. AYM, bu kez kadına hak verdi. Boşanmaya esas alınan CD kayıtlarındaki içeriğinin yeterince tartışılmadığını, içeriğin açıklığa kavuşturulması için bilirkişi incelemesi yaptırılmadığını belirleyen AYM, ‘bu CD’lerin hükme esas alınması adil yargılanma hakkının ihlalidir’ dedi. AYM, bununla yetinmedi ve ihlalin ortadan kaldırılması için boşanma davasının yeniden görülmesi için dosyayı mahkemesine geri gönderdi.