Ayvalıkta Otogar Kargaşası

Ayvalıkta Otogar Kargaşası

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki yeni yaptırılan şehirlerarası otobüs terminali ihalesini kazanan firma ile turizm acenteleri karşı karşıya geldi.

- Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki yeni yaptırılan şehirlerarası otobüs terminali ihalesini kazanan firma ile turizm acenteleri karşı karşıya geldi.

Geçen hafta törenle hizmete giren Ayvalık AŞTİ Otogarı, ilçeye kurban bayramı dolayısıyla akın eden yerli ve yabancı turistleri büyük bir kargaşa ile karşıladı. Ayvalık AŞTİ’yi yaptıran Gölbaşı firmasının yeni otogardaki yazıhane ve bilet satış gişeleri için 30 bin lira depozito ile aylık 3 bin lira kira talep etmesi şehirlerarası otobüs firmalarının acentelerini kızdırdı. Eski otogar bayram arifesinde hizmet dışı kaldı. Yeni otogardaki kira bedellerini pahallı bulan acenteler, hizmete kapatılan eski otogarın önünde trafik akışına aldırış etmeden yolcu indirip bindiriyor.

Yaklaşık 40 seneden beri hizmet veren eski otogarda kiralarını ve vergilerini kesintisiz ve gününde ödediklerini belirten acente temsilcisi Suat Akın, yeni otogar için eski otogarda faaliyet gösteren 17 firmadan talep edilen 30 bin lira hava para ve aylık 3 bin liralık yazıhane kirasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait il merkezindeki otogarda yazıhane kirasının bin 500 lira, Edremit ve Burhaniye’de ise 500 ile 600 lira arasında olduğunu iddia eden Akın, Ayvalık AŞTİ’yi yaptıran Gölbaşı firmasının kendilerinden talep ettiği aylık 3 bin lirayı ilçedeki hiçbir acentenin ödeme imkanının bulunmadığını söyledi.

İstenilen 30 bin liralık depozitonun teminat mektubu ya da döviz ile bu firmaya ödeneceğini belirten Akın, "Ancak Ayvalık AŞTİ’yi yaptırıp 15 yıllığına işletme hakkına sahip olan bu firma söz konusu 30 bin lirayı nakit olarak istiyor. Bu parayı da 15 yıl sonra aynı değerler üzerinden geri vereceğini belirtiyor. Sorarım size; 15 yıl sonra o 30 bin lira ne eder?" dedi.

Bazı acente yetkilileri ise, henüz yeni otogarda internet ve benzeri sistemlerin devreye girmediğini, Çanakkale ile İzmir’i birbirine bağlayan E-87 kara yolunun terminal girişinde döner bir kavşak ve sinyalizasyon bulunmadığını söyleyerek, "Bu yolda meydana gelebilecek trafik kazalarında birçok can kaybı yaşanması söz konusudur. Böylesi bir durumda bunun sorumluluğunu kim üstlenir" diye sordu.

AYVALIK AŞTİ YETKİLİLERİ SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Ayvalık AŞTİ’yi yaptıran ve 15 yıllığına işletme hakkını elinde bulunduran Gölbaşı firması yetkililerinden Hüsamettin Aydın ise, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek, "Yazıhane bedelleri iddia edildiği gibi 3 bin lira değildir. Talep ettiğimiz 30 bin lira ise kiraların ödenmemesi halinde bizin için bir teminattır. Çevre ilçelerdeki otogarlarda kira bedellerinin düşük olması bizi ilgilendirmez" dedi.

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ise, "Ayvalık Belediye Meclisi toplantısında, eski garajın kapatılıp yeni Ayvalık Otobüs Terminali’nin açılmasına ilişkin oy birliği ile alınan karar uyarınca, bütün firmaların burada faaliyet göstermesi gerekmektedir. 4 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 11 bin metrekare olan modern yeni garajımızın ilçe merkezi dışında olması sebebiyle trafiği rahatlatacağına inanıyoruz"" ifadelerini kullandı.