Bakan Akar'dan operasyon açıklaması

Bakan Akar'dan operasyon açıklaması
Güncelleme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Birleşik Müşterek Harekat Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladı. Birinci safhayla ilgili sahada uygulamalara geçildi." açıklamasında bulundu.

Türkiye ile ABD arasındaki "Birleşik Müşterek Harekat Merkezi" tam kapasiteyle faaliyete başladı. İlk ortak helikopter uçuşu da bugün yapıldı.

Açıklama Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ile birlikte İzmir'deki birliklerde incelemelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi. 

Gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Akar, ABD ile Suriye'de güvenli bölge çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"Bu konudaki koordinasyon ve müşterek çalışmalarımız devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Esper ile telefon görüşmemizde planlamanın birinci aşamasının başlatılması ve ileri aşamaların ele alınması için askeri heyetlerin tekrar Ankara'da bir araya gelmesi konusunda mutabık kalmıştık. Birleşik Müşterek Harekat Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladı. Merkezin komutası Türk ve ABD’li birer general tarafından yürütülüyor. Birinci safha faaliyetleri ile ilgili sahada uygulamalara geçildi. Bu kapsamda 14 Ağustos’ta ilk İHA uçtu. İlk ortak helikopter uçuşu bugün öğleden sonra yapılıyor. Ayrıca teröristlere ait mevzilerin ve tahkimatın tahribine de başlandı."

Türkiye ile ABD Suriye'de (Fırat'ın doğusunda) güvenli bölge kurulmasına yönelik çalışmaların yapılması için "Birleşik MÜşterek Harekat Merkezi"nin oluşturulmasına karar vermişti. Anlaşmaya göre plan 3 aşamalı işleyecek; Müşterek Harekat Merkezi'nin kurulması, faaliyete başlaması ve ortak devriye yapılması. 

"RUSYA İLE VARILAN MUTABAKATA AYKIRI"

Akar İdlib'deki gelişmelerle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Rejim güçlerinin Han Şeyhun bölgesini harekat alanı ilan etmesinin Rusya ile varılan mutabakara aykırı olduğunu söyleyen Akar, şunları kaydetti:

"Bu operasyonlar sorunların çözümüne değil, tam tersine durumun daha da içinden çıkılmaz hale gelmesine neden oluyor. Rusya ile yapılan mevcut mutabakat ve anlaşmalara aykırı olarak rejim tarafından gerçekleştirilen operasyonlar sivil ve masum insanlara büyük zararlar veriyor. Yaşananlar her geçen gün büyük bir insanlık dramına dönüşüyor. Rejim, saldırılarıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin sınırlarını ihlal ediyor. Rusya Federasyonu makamlarına her seviyede yapılan tüm uyarılara rağmen rejim operasyonlarına devam ediyor. Bu saldırılar zaten hassas olan bölgedeki güvenlik ihtiyacını daha da acil hale getiriyor."

"MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZI KULLANIRIZ"

Bölgedeki askeri hareketliliğin Türk gözlem noktaları için risk oluşturup oluşturmayacağına yönelik soruya Akar, "Gözlem noktalarımız kendilerine verilen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmeye devam ediyor. Gözlem noktalarımıza veya oradaki varlığımıza yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

Seçiniz...