Bakan Çavuşoğlu, Kanada Gazetesine Makale Yazdı

Bakan Çavuşoğlu, Kanada Gazetesine Makale Yazdı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanada’nın ulusal bir gazetesi için makale yazdı. İşte detaylar...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanada’nın ulusal bazda yayınlanan gazetelerinden Globe and Mail için kaleme aldığı makalesinde Suriye başta olmak üzere dünyada yaşanan insani krizlere ve Türkiye'nin yardım çabalarına dikkat çekti.

Çavuşoğlu: "Türkiye'nin bireysel çabaları çok önemli olmakla birlikte uluslararası insani yardım sistemi mevcut fonlarından yoksundur ve artık birçok şey için zamanımız kalmadı. Birçok kişinin hayatı tehlikede ve eylemsizlik bir seçenek değildir"ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğu, gazetenin bugün yayımlanan nüshasında "Why the world’s leaders must join forces at UN humanitarian summit?"(Dünya liderleri, neden BM İnsani Zirvesi’nde güçlerini birleştirmelidir?) başlığı ile bir makale yazdı.

AYLAN BEBEKTEN SONRA ÇOK AZ DEĞİŞİKLİK OLDU

Minik cesedi ile dünyanın gündemine oturan Aylan Kurdi olayının, dünyadaki insani krize dikkat çektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, makalesinde ‘’Geçtiğimiz eylül ayında dünya çapında şok ve öfkeye sebep olan minik Aylan Kurdi’nin ölümünden sonra çok az değişiklikler olduğunu görüyoruz. Böyle bir şey hala varsa ve eğer kaldıysa bizim kolektif insanlığımız hakkında yapılabilecek bir yorumdur" ifadelerine yer verdi. 

KAYITSIZ KALMANIN BİR MAZERETİ OLAMAZ

 İnsani krizler nedeniyle ölümler karşısındaki duyarsızlığa dikkati çeken Çavuşoğlu, "Aylan’ın ölümünden bugüne ölümleri önlenebilecek olan sayısız masum kadın, erkek ve çocuk ölmüştür. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanmış olan en büyük insani kriz ile karşı karşıya olduğumuz doğrudur fakat küresel olarak buna kayıtsız kalmanın bir mazereti olamaz" görüşünü belirtti.  

125 MİLYON KİŞİ YARDIMA MUHTAÇ

"Bugün dünya çapında 125 milyon kişi insani yardıma muhtaç halde. Son 10 yılda yerinden edilmiş kişilerin sayısı ikiye katlanarak 60 milyona çıktı. Bu rakamlar daha da zorlaşan insani krizlerde, bizlerin acizliğini ve isteksizliğini göstermektedir. Bu aynı zamanda ihtiyaçlar ve sınırlı kaynaklar arasında genişleyen mali uçurumdur. Artık bir şeylerin yapılması gereklidir."

BİRÇOK ŞEY İÇİN ZAMANIMIZ KALMADI

"Türkiye'nin bireysel çabaları çok önemli olmakla birlikte uluslararası insani yardım sistemi mevcut fonlarından yoksundur ve artık birçok şey için zamanımız kalmadı. Birçok kişinin hayatı tehlikede ve eylemsizlik bir seçenek değildir. Bu kritik noktada İstanbul 23-24 Mayıs tarihinde ilk kez düzenlenecek olan BM Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin bu zirveye ev sahibi olması tesadüf olmadı.

HAYATİ BİR PLATFORM SAĞLAYACAK

Bu bizim yürütmekte olduğumuz insani diplomasinin tanınması anlamına gelmektedir. Dünya İnsani Zirvesi, zorlukların görüşülmesi için hayati bir platform sağlayacaktır. Aynı zamanda, tekrarlayan ya da uzun süreli krizler hakkında ve göç dalgaları gibi sorunların ve bu sorunlara kalıcı, güvenilir ve öngörülebilir insani finansman sağlanması gibi mühim meseleler ele alınacaktır. Zirve, birçok ülkenin liderleri için milyonlarca yaşam ve ölüm eşiğinde duran insanlar için harekete geçme fırsatı olacaktır.’’

AYLAN'IN FOTOĞRAFI BENİ KAHRETTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, makalesini şöyle tamamladı:

"Ben minik Aylan'ın resmini ilk gördüğümde beni kahredici bir keder bastı ve bu masum çocuğun nasıl yalnız ve korumasız olduğunu düşündüm. Ben o fotoğraftan bir şeyler öğrendiğimizi umuyorum ve bundan sonra bizlerin bu konuda bir şeyler yapması için bunun gibi fotoğrafları görmeye mecbur olmadığımıza inanmak istiyorum. Bundan sonra hepimiz yardıma muhtaç, savunmasız insanlara olacaklardan sorumluyuz. İstanbul bu sorumluluğu birlikte omuzlamak için önemli bir fırsattır. Biz İstanbul’da düzenlenecek olan BM İnsani Zirvesi için insani yardım ihtiyacı olan kişilere çözüm bulmak amacıyla dünyanın bütün liderlerine çağrıda bulunuyoruz.’''