Bakan Elvan'a soruldu... 128 milyar dolar şimdi de ''sır'' oldu!

Bakan Elvan'a soruldu... 128 milyar dolar şimdi de ''sır'' oldu!
Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin, "Sizin bir birey olarak döviz aldığınızın açıklanması ticari sırla bağdaşır mı?" diyerek yanıt verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CNN Türk ekranında moderatörlüğünü Hande Fırat'ın yaptığı 'Gece Görüşü' programına konuk oldu. Hande Fırat, Hakan Çelik ve Hacer Boyacıoğlu'nun sorularını yanıtlayan Bakan Elvan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

'BORÇLANMADA 24 TRİLYON DOLAR ARTIŞ SÖZ KONUSU'

Salgın sürecinde, dünyada ciddi bir parasal genişlemeye gidildiğini söyleyen Elvan, dünyada 10 trilyon dolarlık bir parasal genişlemenin söz konusu olduğunu bildirdi. Elvan, "Borçlanma tarafına bakınca oldukça dramatik bir tablo ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Devlet borçlarının 14 trilyon dolar civarında bir artış sağladığını görüyoruz. Özel kesimin borçlarını dahil edince 24 trilyon dolarlık borçlanmada bir artış söz konusu" dedi.

'SİZİN BİREY OLARAK DÖVİZ ALDIĞINIZIN AÇIKLANMASI TİCARİ SIRLA BAĞDAŞIR MI?'

Merkez Bankası Kanunu'ndan da konunun hukuki dayanağını açıklayan Elvan, şöyle konuştu:

"Yani bu protokol yasaldır. Ana Muhalefet Lideri'nin açıklaması doğru değildir. Bunu özellikle vurgulamak istedim. Burada yasaya aykırı herhangi bir durum söz konusu değildir. Üçüncü aşamada ne geldi? 'Bunu kime sattınız?' dediler. Merkez Bankası, eşleştirme platformlarında, yerli ve yabancı bankalara açık olan bir platform, bu döviz değişim işlemlerini gerçekleştiriyor. Bir taraftan şunu söylüyor muhalefet; 'Bu protokol hukuksuzdur.' Diğer taraftan 'Bizi hukuksuz bir işlem yapmaya zorluyor' diyor. 'Bunu kime sattınız?' Muhabir banka üzerinden kime satılmış bu, bankalara. Peki bankalar kime satmış, vatandaşlara, şirketlere. Bunlar bankaların elindeki veriler. Hande Hanım siz A bankasından o dönemde döviz aldınız. Sizin bir birey olarak döviz aldığınızın açıklanması ticari sırla bağdaşır mı? Bunu alanlar, firma almıştır, şahıslar almıştır, bankalardan alıyorlar. Bunu alanlar kimler? Yine yerli ve yabancı bankalar. Alan ve satan birbirlerini görmüyor. Alım işlemi gerçekleştikten sonra hangi bankanın ne kadar aldığını Merkez Bankası görebiliyor. Merkez Bankası'nın geçmişte, alınan- satılan dövizlerle ilgili açıklamaları var. Sadece Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası değil dünyadaki diğer merkez bankalarını da düşünün. Bir merkez bankası 'Ben şu bankaya şu kadar sattım' diyebilir mi? Böyle bir örnek var mı? Mümkün olmadığını kendileri de biliyorlar. Siyasi bir malzeme yaptılar, siz ne söylerseniz söyleyin karşıda bir kapı duvar. Onlar, söylediklerini tekrar ediyorlar. Siyaseten kullanalım düşüncesiyle hareket ediyorlar. Benim gördüğüm bu. Kendileri bilmiyorlar mı, hangi bankanın ne kadarlık miktar alındığının açıklanmayacağını? Şunu söyledim başka yerlere çekildi; 'Evet, bu Merkez Bankası'nın takdirindedir.' Bir grup diyor ki '128 milyar dolar.' Kimisi '130 milyar dolar', '150 milyar', '160 milyar dolar' diyen çok değişik kesimler var. Bu siyasi amaçla kullanılıyor. Ben orada ne kadarlık miktar satıldığını ifade ettim. Kişileri, Merkez Bankası'nın açıklaması mümkün değil. Bunu kalkıp da sanki Merkez Bankası, A bankasına şu kadar satmış, A bankası da Hakan Bey'e şu kadar vermiş, Hacer Hanım'a şu kadar vermiş, Hande Hanım'a şu kadar satmış. Böyle bir şey söylenebilir mi? Bunun verilemeyeceğini kendileri de bilir. Onlar tekrar etmeye devam ediyorlar."