Bakan Koca'nın açıklamalarının yanlış çevirisi Türkiye'yi yakıyordu!

Bakan Koca'nın açıklamalarının yanlış çevirisi Türkiye'yi yakıyordu!
Güncelleme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın attığı bazı tweetlerin Rus basınındaki çevrisi, Rus medyasında çarşamba günü "Türkiye’deki sahillerde koronavirüs vakalarında patlama yaşandığı" haberlerini manşetlere çıkmasına neden oldu.

Rusya’nın önde gelen medya organlarının tamamında gün boyunca “Türkiye’de tatilin tehlikeli hale geldiği, sahillerde Kovid-10 vakalarındaki büyük artışın Sağlık Bakanı tarafından duyurulduğu” yönünde haberler verildi.

Sosyal medyada da konunun ana gündem maddelerinden biri olması üzerine, Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR akşam saatlerinde bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

ATOR, bu açıklamaların Rusya medyasına “tatil bölgelerinde vaka patlaması” olarak yansımasının “basit bir çeviri hatasından kaynaklandığını” duyurdu.

TürkRus'un haberine göre açıklamada, “Belki bazıları burada kullanılan ‘tatil’ kelimesini yanlış anlamış olabilir. Oysa burada tatil kelmesi bir ‘tatil beldesi’ (Rusça: kurort) anlamında değil, Kurban Bayramı bağlamında ‘dinlenilen yerler’ manasında kullanılmıştır. Yani kast edilen herhangi bir  park, meydan, kordonboyu olabilir. Dinlenilen ya da bayram kutlanılan yer kast edilmiştir” denildi.

Devamında ise Sağlık Bakanı’nın, Kurban Bayramı kutlamaları sırasında Türkiye’de yaşayanların pandemi önlemlerini ihmal etmelerinden yakındığı vurgulandı. 

ATOR, “Şu aşamada Türkiye’de vaka sayısında patama olduğu söylenemez. Günlük yeni vaka ve iyileşme sayılarını gösteren grafiklerdeki günlük küçük dalgalanmalar buna tanıklık ediyor” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çeviri hatasına konu olan son tweetlerde şunları vurgulamıştı:

YENİ HASTA SAYISINDAKİ YÜKSELME CİDDİ. İki gün arasındaki fark, yakın zamanda ilk kez bu kadar belirgin. Bayram ve tatildeki temas ortamının ağır sonuçlara yol açmasını önlemeliyiz. Hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz. Tedbirde birliğe ihtiyacımız var.

Bayram kutlamalarında, tatil yerlerinde, salgın faktörü ne yazık ki yeterince dikkate alınmadı. Daha önce, bazı illerle sınırlı olan vaka artışlarının önümüzdeki günlerde ülke geneline yayılmasından ENDİŞE duyuyoruz. TEDBİRDE GÜÇ BİRLİĞİNE ihtiyacımız var.

Son 3 günde yeni hasta sayılarımızın arttığı illerde zatürre oranı aynı kaldı. Ülke genelinde ağır hasta sayımız kontrol altında görünüyor. KURBAN BAYRAMI VE TATİLDE TEDBİR EKSİKLİĞİ ise önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak sonuçları açısından kaygı verici.