''Bakan Nebati faizi düşürmek için bunu yapacak''

''Bakan Nebati faizi düşürmek için bunu yapacak''
Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirme kararı sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve TCMB'nin faiz politikası ile ilgili dikkat çeken bir iddia gündeme atıldı.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, verilen kararların erken seçime yönelik olduğunu belirterek "Politika faizinin indirilmesi ve kredi kullanımına ilişkin kararlar, bir yıl önce eylülde başlatılan seçime dönük uygulamaların bir parçası. Maliye Bakanı Nebati'nin dediği gibi artık hiçbir önemi kalmayan politika faizi muhtemeldir ki en az iki kez daha düşürülecek ve aralıkla ocaktaki enflasyon düşüşleri bu faiz indirimiyle açıklanacak" dedi.

Aktaş'ın "akılması gereken büyük resim, o da seçim!" başlıklı yazısı şöyle:

"Muhtemeldir ki en geç aralık ayında bir faiz indirimi daha gelecek. Bunu ocak ayında bir indirim daha izleyebilir. Aralık ve ocak olarak tahmin ettiğim indirimler daha da öne çekilebilir. Aralık ayındaki yüzde 13.58’lik ve ocaktaki yüzde 11.10’luk enflasyon gözetilerek faiz indirimi yapılacak ve bu oranların devreden çıkmasıyla yıllık enflasyonda yaşanacak gerileme işte bu faiz indirimlerinin sonucu gibi anlatılacak. Bu faiz indirimleri ve bu indirimler sayesindeymiş gibi gösterilecek enflasyon düşüşü 'satılmadan, kullanılmadan' erken seçime gitmek... Böyle bir avantaj malzeme yapılmadan erken seçime gidilir mi? İşte bu yüzden ilkbahardan önce bir seçime hiç ama hiç ihtimal vermiyorum.

"NEBATİ HAKLI ÇIKTI; POLİTİKA FAİZİNİN ÖNEMİ KALMADI"

Faizin düşürülmesi, kurun artması... Ta geçen yıldan bu yana enflasyonu yukarı çeken en büyük zincirleme reaksiyon. Ne yani geçen yıl faiz indirimine başlanırken bunun kuru ve enflasyonu tırmandıracağı bilinmiyor muydu? Sahi bunun nas ile açıklanmasını inandırıcı bulmuş muydunuz? Bu soruya evet diyebiliyorsanız, o zaman hangi oranın nas sınırı dışında kaldığına ve bunu kimin kararlaştırdığına da bir yanıtınız olmalı.

Nas, kılıf olarak kullanıldı, hepsi bu!

Yine kullanılacak; çünkü öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde faiz daha da aşağı çekilecek.

Ama hakkını teslim edelim; Maliye Bakanı Nebati bu konuda kesin haklı çıktı. Ne demişti Nebati:

“Politika faizini önemsizleştirdik.” Haklı, politika faizinin yüzde 14 olmasıyla 13 ya da daha düşük olması arasında ekonomiye etki yönüyle çok fark var mı artık; yok! Ama düşük faizin söylem ve etkileme gücü olarak çok büyük etkisi var ve bu kullanılacak."

 

Alaattin Aktaş'ın Dünya gazetesindeki yazısının tamamı için...