Bakan ''rezerv alanı'' dedi, akıllara Kanal İstanbul geldi

Bakan ''rezerv alanı'' dedi, akıllara Kanal İstanbul geldi
Güncelleme:

CHP’li Özgür Karabat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un söz ettiği rezerv alanların Kanal İstanbul projesi alanında yer alabileceğine dikkat çekti.

Depremler sonrası AK Parti iktidarı İstanbul’daki riskli binaları taşıyacaklarını duyurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önceki gün “İstanbul’da şehrin içindeki 1.5 milyon riskli konutu hem Anadolu hem Avrupa yakasında belirlediğimiz iki rezerv alana taşıyacağız” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Sarp Sağkal'ın haberine göreCHP’li Özgür Karabat, Kurum’un söz ettiği rezerv alanların Kanal İstanbul projesi alanında yer alabileceğine dikkat çekti. Bir milyona yakın binanın riskli kıyı ilçelerinde olabileceğini söyleyen Karabat, “O yüzden esas çalışma alanları Kanal İstanbul arazileri olacaktır. Anadolu Yakası’nda ise Pendik ve Tuzla’nın kuzey kesimlerinde kalan askeri arazileri değerlendirebilirler.

Özel sektörün işlettiği Kuzey Marmara Otoyolu’nun da cazibesini artıracak planlamalar yapacaklarını düşünüyorum” dedi. Projenin finansmanına ilişkin değerlendirmede bulunan Karabat, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) ve Dünya Bankası’nın bu tarz altyapı ve barınma projelerine uygun finansman destekleri olduğunu biliyoruz. Finansman konusunda bunlardan da destek alabilirler. Hazine tahvil ihracı yoluyla borçlanmaya gidebilir” yorumunu yaptı.

BOŞALTILAN YER NE OLACAK?

Asıl tehlikenin boşaltılacak ilçelerdeki arazilerin verilmesi olduğuna dikkat çeken Karabat, “Özellikle Körfez ülkelerine diplomatik taviz yoluyla verilmesi söz konusu olabilir. Zeytinburnu’ndan Büyükçekmece’ye kadar olan çok değerli kıyı alanları Araplara peşkeş çekilebilir. Oradan gelecek milyar dolarlarla da finansman sağlanmış olur. Şunu çok net görüyoruz ki deprem gibi büyük endişe yaratan ve insanları korkutan bir konuda bile AKP hükümeti rant yaratabiliyor. Gözleri paradan başka bir şey görmüyor” dedi.