Bakanlık engelli yurttaşlardan bihaber çıktı

Bakanlık engelli yurttaşlardan bihaber çıktı
Güncelleme:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in engelli yurttaşlara ilişkin verdiği soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Önergede belirtilen hususlara ilişkin Bakanlığımızda istatistiki bilgi bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2005 yılında çıkarılan ve engellilerin yaşamını kolaylaştırılması amaçlanan kanunun uygulanıp uygulanmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a yazılı soru önergesi ile sordu. Bakan Kurum, Bakanlığın sorularda yer alan konularda istatistiki bilgiye sahip olmadığını ifade etti.

"Kanuna göre yapılması gereken düzenlemeler tamamlandı mı?" sorusuna Bakanın verdiği yanıtla birlikte sorunların son durumu da öğrenilememiş oldu.

Gürer'in, "2005 yılında, 5387 sayılı Kanunla kamu kurum ve kuruluşlarındaki yapılar, tüm yollar ve yaya geçitleri gibi umuma açık yerlerin engelli ulaşımına göre düzenlenmesi için 7 yıllık süre şartı koşulmuş daha sonra süre uzatmaları yapılmıştır. 2020 yılı itibari ile bu konuda tüm illerde çalışmalar tamamlanmış mıdır?” sorusuna Bakan Kurum, “Önergede belirtilen hususlara ilişkin Bakanlığımızda istatistiki bilgi bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle şu soruları da sordu:

Görme engelliler için yaya yollarında zemin kaplamalı olarak ayrılan yollar tüm ülkede uygulanmaya alınmış mıdır?

Tüm kentlerdeki yaya yollarında da görme engelliler dikkate alınarak resmi ya da özel kurum tabelalarının yayalara çarpmayacak yükseltide olması sağlanmış mıdır?

Kaldırımlara sarkan ağaç dalları vb. engellilerin ulaşımını engelleyen sarkıntıların temizlenmesi sağlanmakta mıdır?

5387 sayılı Kanuna göre, engelli araç için belirlenen park yerine park yasağı uygulamasına uymayarak araç park eden ve ceza alan sürücü sayısı kaçtır?

Bakan Kurum bu sorulara "Önergede belirtilen hususlara ilişkin Bakanlığımızda istatistiki bilgi bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde tek kişinin her konuda karar ve söz sahibi olduğuna dikkat çekerek mevcut sistemde bakanların memur haline gelmesi sorunları katlamakta ve işin ciddiyeti dikkate alınmadan soru önergelerine anlamsız yanıtlar verilmektedir" dedi.

Gürer sözlerini şöyler sürdürdü:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının engelli yurttaşlarımızın sorunlarını doğrudan ilgilendiren konularda verdiği yanıt, “bilgi yok” olmamalıdır. Belediyeler ile diğer bakanlıklarla istişare sağlanarak kanun ile yapılması gerekenler yapıldı mı yapılmadı mı? Kanun yapımında amaçlanan hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda açık bilgi verilmeliydi. Anlaşılan o ki kanun var ama uygulamada halen çalışmalar tamamlanmamış. 2005 yılında 5387 sayılı kanunla; kamu kurum ve kuruluşları, resmi yapılar, tüm yollar ve yaya geçitleri gibi umuma açık yerlerin engelli ulaşımına göre 7 yıl içerisinde düzenlenmesi şart koşulmuş ve daha sonra süre uzatmaları yapılmıştı. Son durumda, aradan geçen 16 senede bu çalışmalar tamamlanmadığı gibi kurum ve kuruluşlar hatta bazı okullar gibi öncelikle bu düzenlemenin yapılması gereken mekanlar dahi tamamlanmamıştır. Bakan, belki de yapılmayanların mahcubiyetinden soruyu yanıtsız bırakmıştır.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engellilerin de ciddi işsizlik sorunu yaşadığını ifade ederek “Engelli öğretmenler atanma beklemektedir. Ayrıca engelliler için %3 olan kamuda alım kotası %6 ya çıkarılmalıdır. Bu bağlamda kanun teklifi de verdim. Engelliler için boş kontenjanlara alım sağlanmalıdır. Engelli sadaka değil iş istemektedir. Kamuda engelli alımı bir an önce sağlanmalıdır” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.