Balık Avı Yasağında Oltacılar Tezgah Açtı

Balık Avı Yasağında Oltacılar Tezgah Açtı

ÇANAKKALE'de av yasağı nedeniyle boş kalan tezgahları olta balıkçılarının yakalayıp canlı olarak sattığı sardalyalar doldurdu. Ağla avlandığı için sar...

ÇANAKKALE'de av yasağı nedeniyle boş kalan tezgahları olta balıkçılarının yakalayıp canlı olarak sattığı sardalyalar doldurdu. Ağla avlandığı için sardalyeyi canlı görmeye pek alışık olmayan vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemiyor.

Çanakkale Boğazı'nda havaların rüzgarlı olması ve av sezonunun kesat geçmesi olta balıkçılarını farklı bir çözüme yöneltti. Günü kurtarmaya çalışan olta balıkçıları, bu yıl ilk kez genelde ağla avlanan sardalya balığını yakalamaya başladı. Yat Limanı'nın açığında çapara yapan olta balıkçıları yakaladıkları sardalyaları livarlarda canlı olarak muhafaza ediyor. Akşam üzeri balıkçı barınağına dönerek gün boyu yakaladıkları sardalyaları rıhtımda su dolu kapların içinde canlı canlı satışa sunuyor. Çanakkale'de canlı balık almaya alışık olan vatandaşlar ise kaplarda bu kez sardalyayı görünce şaşkınlığını gizleyemiyor. Çanakkaleliler, ağla avlandığı için canlı olarak almaya alışık olmadıkları sardalyalara balık yokluğu nedeniyle büyük ilgi gösteriyor.

Kordon boyunda olta balıkçılarının yakaladığı sardalyaları satan Mustafa Karagöz, havaların rüzgarlı geçmesinin olta balıkçılarının avlanmasını engellediğini ve şu sıralar diğer balık çeşitlerinin çıkmadığını söyledi. Balık yokluğunda olta balıkçılarının bu yıl ilk kez sardalya avladığını belirten Karagöz, "Önceki yıllarda başka balıklar vardı, kimse gidip sardalya ile uğraşmıyordu. Oltayla sardalya yakalanmıyordu. Şimdi bu yoklukta olta balıkçısı günlük yevmiyesini çıkarmak için 3-4 kap sardalya yakalıyor ve 30-40 lira para kazanıyor. Sardalya oltayla yakalandığı için livarlarda canlı muhafaza ediliyor. Canlı bulunma şansı olmayan sardalyayı su dolu kaplarda canlı olarak satıyoruz. Canlı olarak sattığımız için vatandaşa daha cazip geliyor. Bayat olma olasılığı hiç kalmıyor. Gönül rahatlığıyla alıp yiyorlar. Canlı sardalyalar çocukların da ilgisini çekiyor, ailelerine 'Ne olur alalım' diye baskı yapıyorlar. Bu da satışları arttırıyor" dedi.

Su dolu kapların içine konulan 1.5 kilo sardalya ise 15 liraya alıcı buluyor. Ancak 1 Eylül tarihinde av yasağının sona ermesiyle birlikte tezgahların sardalyayla dolması ve kilo fiyatının da 5 ile 8 liraya kadar düşmesi bekleniyor.

BG,EK(AÖ/BT)