Belediye başkanı ağlamamak için kendini zor tuttu

Güncelleme:

Giresun'daki Çanakçı deresine 5. HES'in yapılmak istenmesi bölge halkının tepkisine neden olurken Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım canlı yayında yetkililere adeta yalvararak karardan vazgeçilmesini istedi.

TV100 ekranlarında Ahu Özyurt ile 10'dan 12'ye programına katılan Çanakçı Belediye Başkanı Saadet Partili Tuncay Kasım, üzerinde 4 HES bulunan Çanakçı Deresi'ne 5. HES yapılması kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yapılan HES'ler konusunda Türkiye'deki enerji politikasına yön çizme ve belirleme yetkisinin olmadığını ifade eden Tuncay Kasım, "Bir vatandaş olarak, bir aydın olarak yaşadığımız sorunları ve bize yansıyan politikayı eleştirmek, yanlışa yanlış demek de en doğal hakkımız. Bu kadar küçük bir dereye 7 tane lisans verilmesi zaten başlı başına yanlış. 35 kilometre havzası olan küçücük bir dereye 4 HES yapmışsınız, halkı kandırmış yatırım yapacağız demişsiniz. Elektrik vereceğiz iş vereceğiz demişsiniz. Kazın ayağı öyle çıkmamış. Bu elektrikten ucuz elektrik almıyor bu halk yine her zamanki gibi faturalarımıza aynen yansıyor dedi"

"BİRİLERİ KAZANSIN DİYE NİYE BUNU YAPMAK ZORUNDAYIZ?"

Halkın HES'in zararını gördüğünü vurgulayan Tuncay Kasım, "10 kilometrede canlı hayat kalmamış. Sadece dere su değildir ya. Sadece dere su değildir. Eğer öyleyse şehir şebekesinden verelim herhangi bir araziye bakalım dere oluyor mu. Bu ekosistemdir. Yüzbinlerce canlının hayatının direkt, indirekt etkilendiği bir ortamdır. Bu coğrayadan bu dereyi çıkarırsan kimse gelip yerleşmez zaten. Başka bir yere de gitme şansımız yok artık kavimler göçü bitti. Bu coğrafyada yaşamak zorundayız. Niye tüketmek zorundayız? Niye bitirmek zorundayız her şeyi? Bu kadar fütursuzca bu kadar vahşice, para uğruna birileri kazansın diye niye bunu yapmak zorundayız? Niye buna izin veriyoruz?"

"YA ÇIĞLIK ATIYORUZ, ÖLÜYOR BU DERE"

Tuncay Kasım sözlerinin devamında adeta yalvararak "Ben politikacı değilim. Enerji uzmanı değilim ama bi risk analizi yapılır. Bunun faydası nedir, zararı nedir diye. Ya çığlık atıyoruz. Ölüyor. Ölecek bu dere. Bu dere öldüğü zaman kültür ölecek, geçmiş ölecek, geleceğimiz ölecek. Her şey ölecek.Bu vadiden bu dereyi çıkarırsanız biz ne oluruz biliyor musunuz?"

BU PARAYLA 10 ÇAY FABRİKASI YAPILIR

Tuncay Kasım son bir örnek vermek istediğini ifade ederek "Bu HES'in maliyeti 51 milyon lira. Bu 51 milyon lirayla Çanakçı'ya 10 çay fabrikası yapılır. Devlet gelsin buraya 5 milyon liraya çay fabrikası yapsın. istihdam sağlansın. Biz çalışalım, asgari ücretle çalışalım bedava çalışalım buna razıyız ama lütfen destek olun hep beraber bu derenin ölmesine izin vermeyelim"

Seçiniz...