Benzine bir zam daha! Zammın zammının zammı geliyor

Benzine bir zam daha! Zammın zammının zammı geliyor
Güncelleme:

Akaryakıt fiyatları yeniden yükselişe geçince beklenen kötü haber geldi. Benzin fiyatlarına bu akşam yine dev bir zam geliyor.

Geçtiğimiz hafta 18 liraya düşen ve gelen zamlarla yeniden 20 lirayı aşan benzin ve motorine yeni zamlar yolda. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre bu gece yarısından (23 Mart) geçerli olmak üzere benzine 1 TL 60 kuruş beklendiği iddia edildi.

Eğer bu geceki zam da pompa fiyatlarına yansıtılırsa; İstanbul’da bir litre benzinin fiyatı 19,70 TL’ye, bir litre motorinin fiyatı 22,25 TL’ye yükselecek.

Benzinin litresi Ankara’da 19,80 TL’ye, İzmir’de 19,82 TL’ye, motorinin litresi ise Ankara’da ve İzmir’de 22,36 TL’ye yükselecek.

Bu geceki zamla birlikte, benzin yıllık yüzde 179, yılbaşından bu yana yüzde 60 zamlanmış olacak. Motorinde ise bu dönemde zam oranları yıllık yüzde 246, yılbaşından bu yana yüzde 95 olacak.

Kuruş kuruş indirim gelmişti

Benzin ve motorine Mart ayı içerisinde gelen zamların ardından, 3 gün üst süte indirim gelmişti. Motorin fiyatları için 15 Mart'ta gelen gelen 2,38 TL indirimin ardından, 16 Mart'ta motorin fiyatları için 93 kuruş, benzin fiyatı ise 1,76 TL yeni indirim yapıldı. 18 Mart'ta ise benzin fiyatlarına 62 kuruş, motorine ise 1 lira 1 kuruşluk indirim geldi.

Petrol fiyatlarında artış sürüyor

Geçen hafta 100 doların altını gören Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, bugün 119 dolara ulaştı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rus petrolüne yaptırım kararı alma konusunda anlaşamadı. Ancak arz endişelerinin sürmesi, bazı Avrupa ülkelerin yaptırım konusunda ısrar etmesi ve Suudi Arabistan'da petrol tesislerine gerçekleştirilen saldırı nedeniyle petrol piyasasında fiyatlar bugün de yükseldi.

Rusya'ya yönelik ambargo haberlerinin ardından ABD tipi ham petrol 119 doları görürken, Brent petrol de 115 doları test etti.

EPDK - EPGİS krizi

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) “Bu hafta başında sendikamız aleyhine suç duyurusunda bulunulmuş ve süreç adli makamlara intikal etmiştir” açıklaması yaptı.

Sosyal medyada petrol fiyatlarının düşüşüne rağmen fiyatların aşağı indirilmemesine yönelik tepkilere ilişkin açıklama yapan sendika, “Adli sürecin selameti açısından sosyal medyada üyelerimize ve kamuoyuna fiyat duyurusu faaliyetlerine hafta başından bu yana ara verilmiştir” bilgisini paylaştı. EPGİS daha önce “Yapılan ve iptal edilen zam hakkında, hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulunmasını talep ediyoruz” yönünde açıklama yapmıştı.