Bilim Kurulu üyesi Özlü: ''BioNTech-Pfizer aşısı koruyor ve güvenli''

Bilim Kurulu üyesi Özlü: ''BioNTech-Pfizer aşısı koruyor ve güvenli''
Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19'a Almanya-ABD ortaklığıyla geliştirilen BioNTech-Pfizer aşısının ara raporunu yorumladı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19'a Almanya-ABD ortaklığıyla geliştirilen BioNTech-Pfizer aşısının ara raporunu yorumladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Tevfik Özlü, "Biontech-Pfizer'ın geliştirdiği aşının faz2 ve faz3 ara raporu yayınlandı. Acil kullanım için ön onay başvurusuna esas olan veriler, 16 yaş ve üstü 43.548 gönüllüdeki güvenlik ve etkinliği raporluyor. Aşı yüzde 95 koruyor ve güvenli. Türkiye'den de veriler yer aldı" dedi.

Cinsiyet, ırk, kronik hastalık gibi faktörlerin aşının etkinliğini değiştirmediğini aktaran Özlü, "Alt grup analizleri için henüz gönüllü sayısı az olsa da, 65 yaş ve üstünde de sonuçlar benzer görünüyor. Cinsiyet, ırk, etnisite ve kronik hastalığın olup olmamasından etkinliğin değişmediği görülüyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Özlü ayrıca aşının ABD'de de onay aldığını duyurarak, "ABD Gıda ve İlaç Dairesinin Pfizer-BioNTech Aşısı toplantı raporundan: “Mevcut bilimsel kanıtlara göre, Aşının 16 yaş ve üstünde COVID-19'u önlemede etkili olabileceğine inanmak akılcıdır. Aşının bilinen ve potansiyel faydaları, risklerinden ağır basmaktadır.” mesajını paylaştı. (HABER MERKEZİ)