Böbrek bekleyen hastalar artıyor !

Böbrek bekleyen hastalar artıyor !

Türkiye'de böbrek nakli bekleyen hasta sayısı her yıl %13 artıyor.

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alihan Gürkan, Türkiye'de her yıl böbrek nakli yapılması gereken hasta sayısının yüzde 13 arttığını ve 2016 yılında 100 bin kişiye böbrek nakli yapılması gerekeceğini bildirdi.

Bakırköy Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Acıbadem ve International Hospital Hastaneleri tarafından, Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi'nde "Organ Nakli" konulu sağlık söyleşisi düzenlendi.

Söyleşide konuşan Prof. Dr. Alihan Gürkan ve Doç Dr. Ülkem Yakupoğlu, Türkiye'de organ bağışının çok düşük olduğunu belirtti.

Gürkan, Türkiye'de organ bağışıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak, Türkiye'de böbrek yetmezliği kaynaklı 60 bin hastaya böbrek nakli yapılması gerekirken, geçen yıl sadece 2 bin 500 hastaya böbrek nakli yapılabildiğini kaydetti.

Türkiye'de her yıl böbrek nakli yapılması gereken hasta sayısının yüzde 13 arttığını belirterek, 2016 yılında 100 bin kişiye böbrek nakli yapılması gerekeceğine işaret eden Prof. Dr. Gürkan, organ bağışı konusunda hassas olunması gerektiğine dikkati çekti.

Acıbadem Üniversitesi Nefroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu da tuz tüketiminin günlük 5 gramın altına düşürülmesi gerektiğini belirterek, tuz tüketiminin başta böbrekler olmak üzere pek çok organa zarar vermekte olduğunu kaydetti.

Yakupoğlu, sağlık harcamalarının yüzde 20'sinin böbrek hastalıklarına gittiğini ve bu yüzden 40 yaşı aşmış herkesin yılda bir kez böbrek fonksiyonları testi yaptırması gerektiğini bildirdi.