Bu depremler büyük sarsıntının habercisi mi ?

Bu depremler büyük sarsıntının habercisi mi ?

Türkiye'de son bir ayda meydana gelen 1605 deprem İstanbul'da yaşanması muhtemel büyük felaketi akıllara getirdi.

Uzmanlar, İstanbul'da görülen depremlere işaret ederek bu gerçekle yüzleşmenin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Artçı sarsıntıların Marmara ve Ege Bölgesi için yıkıcı bir depremin habercisi olabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Zaman'ın haberine göre Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre son bir aydır Türkiye beşik gibi sallanıyor. Ülkenin değişik bölgelerinde 1 ayda küçüklü büyüklü 1605 deprem meydana geldi. Bunlar arasında 9 tanesi Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünün üzerinde gerçekleşti. Depremlerde can ve mal kaybı yaşanmadı. Şimdiye kadar meydana gelen depremde bazı ev ve işyerleri küçük çapta zarar gördü. İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, artan artçı sarsıntıların Marmara ve Ege Bölgesi için yıkıcı bir depremin habercisi olabileceği uyarısında bulundu ve çeşitli önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nde aletlerin duyarlılığının artmasıyla küçük depremlerin de kaydedildiğini dile getiren Oğuz Gündoğdu, “Geçmiş yıllara oranla artçı sarsıntılar artmış durumda. Akdeniz ve Ege'nin tarihsel olarak çok sıkıntılı durumları var. Büyük depremler meydana gelebilir, ama bu 5-10 yıla da yayılabilir. Artık birçok belirti bir araya gelmiş durumda. Doğu Anadolu'da son zamanlarda olan depremlerde önemli bir sıkışma var. Doğu Anadolu'da yüksek bir deprem meydana gelebilir. Bütün arada o bloku sıkıştıran Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayı. Kuzey Anadolu fayında enerji çok kalmasa da Doğu Anadolu fayında hâlâ doğru düzgün bir aktivite başlamamış durumda. Tarihte bu bölgede  büyük depremler olduğunu biliyoruz. Yıkıcı etkisi olan 7'nin üstü depremlerle her an karşılaşabiliriz.” şeklinde konuştu. Gündoğdu şöyle devam etti: “Yapılarımız iyi yapılmadığı, kentsel dönüşüm zamanında olmadığı için müdafaasız durumdayız. Ama hiçbir şey yapılmadı diyemeyiz. Risk çok büyük olduğu için yapılanların yeterli olmadığını düşünüyoruz.”

1 AYDA 1605 DEPREM MEYDANA GELDİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nin verilerine göre Türkiye'nin değişik bölgelerinde 3 Kasım-4 Aralık 2015 tarihleri arasındaki bir aylık sürede küçüklü büyüklü 1605 deprem meydana geldi. Bu depremler arasında 9 tanesi 4 ve üzeri büyüklükte. 3 Aralık 2015'te Bingöl/Kıgı'da 4,1, 3 Aralık 2015-Bingöl/Kıgı'da 5,5 , 30 Kasım 2015-Akdeniz'de 4,2, 29 Kasım 2015-Malatya/Hekimhan'da 5,1, 19 Kasım 2015 -Akdeniz/Girit adası açıklarında 4,0, 18 Kasım 2015 -Denizli/Karapınar'da 4,3, 18 Kasım 2015-Denizli/Honaz'da 4,2 , 16 Kasım 2015-Marmara Denizi'nde 4,2 ve 4 Kasım 2015-Akdeniz'de 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

EN ÇOK DEPREMİN YAŞANDIĞI YERLER

Malatya'da 201, Akdeniz'de 175, Bingöl'de 126, Kütahya'da 124, Muğla'da 121, Van'da 100, Ege Denizi'nde 83, Marmara Denizi'nde 71, Balıkesir'de 55, İzmir'de 49, Çanakkale'de 42, Antalya'da 38, Kahramanmaraş'ta 35, Manisa'da 33, Adana'da 24, Mersin'de 23, Sivas'ta 19, Tekirdağ'da 18, Denizli'de 17, Osmaniye'de 13, Kayseri'de 13, Ankara'da 12, Aydın'da 12, Bursa'da 9, Gaziantep'te 9, Yozgat'ta 8, Tunceli'de 6, Çorum'da 6, Erzincan'da 5, Gümüşhane'de 2, Adıyaman'da 2 deprem hissedildi.

Marmara'da yıkıcı deprem endişesi

Uzmanlar, ana depremlerin ardından oluşan ve artan artçı sarsıntıların Marmara ve Ege Bölgesi için yıkıcı bir depremin habercisi olabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Bölgesi'nde yaptıkları çalışmalarda sapmalar göz önünde tutularak 7,5 büyüklüğünde deprem yaşanabileceğini belirtti. Gündoğdu, 17 Ağustos 1999 depreminden daha şiddetli ve İstanbul'un hissedebileceği depremlere hazırlıklı olunması gerektiği uyarısında bulundu: “Son olarak Adalar'ın karşısında meydana gelen küçük depremler var ki en büyüğü 4,2 büyüklüğünde. O bölgede 14 deprem yaşandı. Adalar'ın önünden, Bakırköy'e kadar giden bir fay ve hiç beklemediğimiz dikey hareketler oldu. Biz yatay hareketler bekliyorduk. Dikey hareketlerin olması burada sıkışmanın arttığını gösteriyor. 1999 yılından sonra ilk kez dikey hareketler meydana geldiği için önemlidir. İstanbul'da sanayi bölgelerini etkileyecek bir deprem yaşanabilir. Yalova, Kocaeli'nde aynı enerjiyle karşılaşmayacak ama depremden yorgun binalar olduğu için önlem alınmalı.”