Bu kasabada hastalanmak yasak !

Bu kasabada hastalanmak yasak !

İtalya'nın Calabria bölgesindeki bir kasabanın belediye başkanı, hastalanmayı yasakladı.

İtalya'nın en fakir bölgelerinden olan Calabria'da yer alan Sellia kasabası, daha iyi yaşam imkanları arayışındaki gençlerin göç etmesi ve doğum oranının düşmesiyle hızla nüfus kaybediyor.

1960'larda 1300 civarında kişinin yaşadığı kasabada nüfus bugün 500'lere düşmüş durumda. Her 10 kasabalıdan 6'sı da 65 yaş üzerinde.

Sellia Belediye Başkanı Davide Zicchinella, kasaba nüfusunun tamamen yok olmasını önlemek için bir \"emir\" yayınladı. \"Hastalanma yasağı\" emrinde, kasabalılardan kendi sağlıklarını ve yakınlarınınkini korumayı öncelik haline getirmeleri isteniyor. Kasabanın sağlık merkezinde düzenli muayene olanlara çeşitli vergi indirimleri de sunuluyor.

Yasak belediyenin sitesinde \"Belediye topraklarında hastalanma yasağı\" başlığıyla anons edildi. İtalyan basını ise yasağı \"ölme yasağı\" olarak duyuruyor.

Ek vergi zorunluluğu

Kendisi de bir hekim olan Belediye Başkanı Zicchinella, İtalyan AGI haber ajansına yaptığı açıklamada, \"Vatandaşlarımızın sağlıklarına dikkat etmelerinin önemini anlamaları için, bir provokasyon olarak da görülebilecek bu çözümü düşündük. Tedbir almayarak hem kendi sağlıklarını hem de kasabanın sağlığını riske sokanlar ek vergi ödemek zorunda kalacak\" dedi.

Başkan, \"Bu sayede, hem vatandaşlarımıza yardımımız dokunacak hem de kasabamızın nüfus azalmasından ölmesini önleyebileceğiz\" diye ekledi.

İtalya'da yalnızca Sellia kasabasında değil, ülke genelinde nüfus yaşlanması problemi yaşanıyor. İtalya nüfusunun yüzde 20'si 65 yaşın üzerinde.

Ülkede doğum oranlarının da düşmesiyle nüfus artış hızı gittikçe azalıyor. Ulusal istatistik ajansı ISTAT'ın verilerine göre, 2014'te doğan bebek sayısı önceki yıla göre 12 bin azaldı. 1960'lardan bu yana ise doğum oranlarının yarı yarıya düştüğü belirlendi.

BBC Türkçe