Buldan Bezi Tescillendi

Buldan Bezi Tescillendi

İSTANBUL (AA) - Denizli'nin Buldan yöresine ait Buldan bezi, Coğrafi İşaret kapsamına alındı.Destek Patent açıklamasına göre, Türkiye'nin geçmişten...

İSTANBUL (AA) - Denizli'nin Buldan yöresine ait Buldan bezi, Coğrafi İşaret kapsamına alındı.

Destek Patent açıklamasına göre, Türkiye'nin geçmişten bugüne dayanan değerleri Coğrafi İşaret tescili ile koruma altına alınıyor. Kars kaşarının ardından son olarak, Denizli'nin Buldan yöresine ait Buldan bezi Coğrafi İşaret kapsamına alındı.

Buldan bezinin Coğrafi İşaret tescili ile Türkiye'deki Coğrafi İşaretli ürün sayısı 188'e ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Coğrafi İşaret ile korunan milli değerlerin, markalaşma eğiliminin yanı sıra şehirlerin ticari hayatını canlandıracağını vurguladı. Yamankaradeniz, şunları kaydetti:

"Coğrafi İşaret ile tescillenen ürünler, denetime tabi tutuluyor ve usulüne uygun olmayan üretimlerin önüne geçiliyor. Bu ürünler böylece, belirlenen bölgelerde belirtilen kurallar dahilinde üretilebiliyor. Aksi takdirde yasal süreçler işlemeye başlıyor ve Coğrafi İşaretli ürünlerin usulsüz üretimi sonucunda hukuki yaptırımlar uygulanıyor. Tüm bu süreçler, tescilli ürünlerin değerini artırmakla kalmıyor, bölgenin turizm gelirlerini de artırıyor.

Son Coğrafi İşaret tescilimiz Buldan bezi oldu. Buldan bezi, bundan böyle belirlenen bölgeler dışında ve usulüne uygun olmayan şekilde üretilemeyecek. Coğrafi işaret tescili ile birlikte Buldan Ticaret Odası, usulüne uygun üretim yapmayan, kalitesini ve orijinalini bozan tüm Buldan bezi üreticileri hakkında hukuki işlem uygulatabilme hakkına sahip oldu. Böylece, Buldan bezi konusunda farkındalık oluşturularak, Buldan bezinin önü açılacaktır. Bölgenin Buldan bezi üretim kapasitesi artırılmış olacak ve dolayısıyla bu ürüne emek verenler kazanacak."


-"Tescil sonrası denetim mekanizmasının iyi işletilmesi şart"


Ürünleri tescil ettirmek kadar, denetim mekanizmasının da iyi işletilmesi gerektiğine dikkati çeken Yamankaradeniz, ürünü tescil ettiren belediyelerin ya da ticaret veya sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri de gerektiğini dile getirdi. Yamankaradeniz, şu ifadeleri kullandı:

"Bir coğrafi işaretin ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının iyi işletilmesi şart. Ayrıca, ürettiğimiz ürüne gerçek anlamda güveniyorsak, uluslararası alanda da tescil ettirmeliyiz. Türk Patent Enstitüsünde Coğrafi İşaret tescili yapılan ürünlerin sayısı yıllardır 200'ü bulmuyor. Uluslararası tescil sayımız ise parmakla sayılacak kadar az.

Araştırmalara göre, ülkemizde 2 bin 500 civarında coğrafi işaret tescili alınabilecek ürün bulunuyor. Yöresel niteliğe sahip bu ürünlerimizin kıymetini bilip değerlendirmeliyiz. Tescilli Coğrafi İşaretler hem şehirlerimizin hem de ülkemizin markalaşmasına destek olacaktır."