Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, projeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, projeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, hayata geçirdiği yenilikler ve gelecekteki projeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne bağlı MAKÜ Hayvan Hastanesi’nin iki yıl içinde tamamlanarak, Avrupa Veteriner Fakülteleri Birliği akreditasyonun alacağını belirten Saatcı, Avrupa standartlarında eğitim verecek bir kurum haline geleceklerini belirtti. Saatcı, “Geçen hafta itibariyle hayvan hastanemizin ihalesi tamamlandı. Önümüzdeki iki yıl içinde hayvan hastanemizi tamamlayacağız. Çok önem verdiğimiz bir yatırım. MAKÜ’nün iki amiral gemisinden birisi olan Veteriner Fakültesi’ni ülkenin ve Avrupa’nın gündemine taşıyacak olan bir çalışmanın ilk adımı bunlar. Çiftliğimize ilave ettiğimiz zaman Avrupa Veteriner Fakülteleri Birliği akreditasyonuna girmeye ve bu akreditasyonu almaya hak kazanmış bir veteriner fakültesi olarak gündeme geleceğimizi düşünüyorum. O yüzden bu yatırımı çok önemsiyorum sadece boş bir veteriner fakültesi olarak değil, çiftlik ve hayvan hastanesi ile desteklenmiş, akredite olmuş bir kuruma sahip olması üniversitemiz içinde çok büyük bir artı olacaktır” dedi.

DENEY HAYVANLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ

Deney Hayvanları Araştırma Merkezi’nin açık kalp ameliyatı hariç tüm ameliyatların yapıldığı beşeri bir hastane ile aynı özelliklere sahip olduğunu dile getiren MAKÜ Rektör Saatcı, merkezin proje ve bilimsel çalışmalar açısından önemli olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Saatcı, “Deney Hayvanları Araştırma Merkezi, bizim Fen Bilimleri alanında yapacak olduğumuz proje ve bilimsel çalışmalara altyapı sağlayacak olan birimimizdir. Bu birimde de çok iddialıyız. Türkiye çapında ilklere girebilecek bir deney hayvanları ünitesini kurma aşamasındayız. Önümüzdeki 10 - 15 gün içinde bütün hazırlıklar tamamlanıp, deney hayvanları ünitemiz kurulacaktır. Deney hayvanları ünitemiz, şu an itibariyle taşımış olduğu altyapı karakteristikleri bir açık kalp ameliyatı hariç, diğer ameliyatların yapılabileceği bir beşeri hastaneyle aynı özelliklere sahiptir. Gerek ısıtması, soğutması, gerek iklimlendirmesi, gerek giderleri, akarları, gerekse deney hayvanlarının yetiştirileceği odalar olarak son teknoloji ile donatılmış bir birimimizdir” ifadesini kullandı.

MAKÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Fen-Edebiyet Fakültesi yeni binasına Eğitim Fakültesi’nin taşındığını dile getiren Rektör Saatcı, “Eğitim fakültemiz amiral gemilerimizden bir tanesidir. Sadece kuru bir eğitim fakültesi de olmayacak. Eğitim Fakültesi için söylememiz gereken en önemli konu, deprem yönetmeliğine uyup uymaması. Bakımından bütün binalara deprem testi yaptık. Eğitim fakültesinde en fazla öğrenciye sahip olduğumuz Mehmetçik Blok, ne yazık ki deprem testlerinden olumlu sonuç almadı. Güçlendirme ile de kurtulamayacağı için hiç hesapta olmayan bir şekilde acil bir refleks göstererek Eğitim Fakültemizi, İstiklal Yerleşkesi’nde Fen-Edebiyat Fakültesi için planlamış olduğumuz yeni binaya taşıdık. Şu anda hocalarımız, öğretim elemanlarımız oldukça memnunlar, orada tek başlarına odalara ve geniş bir fiziki mekana sahipler” diye konuştu.

MAKÜ YÜKSEKOKULLARI

MAKÜ’de yüksekokul bazında yeni açılımların yapıldığını dile getiren MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Saatcı sözlerini şöyle sürdürdü: “3 tane yüksekokulumuzun kurulumu YÖK’ten geçti. iki tanesi Bakanlar Kurulu’ndan da geçti. Bir tanesi hala Bakanlar Kurulu’na girmeyi bekliyor. Yabancı Diller Yüksekokulu’na çok önem veriyoruz çünkü malumunuz sadece üniversite diploması yetmiyor. Öğrencilerin üniversite eğitimi aldıkları sırada dillerini belli bir düzeye getirmeleri gerekiyor. Bizde bu eksikliği görerek Yabancı Diller Yüksekokulumuzu açtık, artık üniversitemizdeki bütün hazırlık sınıfları önce Yabancı Diller Yüksekokulu’ndaki hazırlık sınıfını okuyup, ondan sonra kendi birimlerine dağılacaklar. Önümüzdeki yıldan itibaren isteğe bağlı olarak yapılacak olan bu hazırlık sınıfı tercihi, önümüzdeki yılarda bazı fakültelerimiz için zorunlu hale de getirilebilecektir. Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan biz sadece yabancı dil konusunda faydalanmayı düşünmüyoruz. Planlamış olduğumuz yabancı öğrencileri Burdur’a çekme projesi kapsamında da gelecek yabancı öğrencilere Türkçe öğretme maksadıyla da kullanmayı düşünüyoruz. Yani bu okul aynı zamanda bir Türkçe öğretim merkezi olarak da görevini ifa edecektir. Turizme gelince biz yapmış olduğumuz açılımlarda hep yöreyle bir irtibat sağlamaya çalışıyoruz. Malumunuz bulunduğumuz yer Antalya iline, yani turizm bölgesine çok yakın bir yer ve mutlaka herkesin bir yakını, bir genci Antalya’daki turistik tesislerde çalışıyordur. Bunun için belli bir eğitimin alınması gerekiyor, biz bu eksikliği gördük ve 4 yıllık Turizm Yüksekokulu’nu açtık. Bu yıl öğrenci alamıyoruz ama önümüzdeki yıldan itibaren öğrenciyi de alıp, bu yörede yetiştirmiş olduğumuz kalifiye turizm elemanlarını, turizm bölgelerine yaymayı düşünüyoruz. Tabi bunu söylerken ‘Burdur’da yetiştirip, başka illere göndereceğiz’ demiyoruz. Burdur’da da istihdam edeceğiz, üniversitemizin öğretim üyelerinden Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu kanalıyla yürütülen Burdur’un Turizm Stratejik Planı’nın Araştırılması, Burdur’un Turizm Değerlerinin Ortaya Koyulması’ adlı bir proje, bugünler bitti ve gelecek vaad eden bir projedir”.

İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ

MAKÜ’nün ‘Teke Yöresi’ne entegre olarak çalıştığını dile getiren MAKÜ Rektörü Saatcı, sanayicilerin isteği üzerine bu yıl Maden Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği Bölümleri’nin açıldığını dile getirdi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı İşletme Bölümü’ne bu yıl öğrenci alınacağını söyleyen MAKÜ Rektörü Saatcı, “MAKÜ’de iki tane fakültemize bu yıl öğrenci alacağız. Bunlar İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı İşletme Bölümü’ne öğrencimiz bu sene gelecek. Ayrıca bu fakültemizde sonbahar dönemine yetişmese bile ilkbahar dönemine Lisansüstü Eğitim Programlarını açmayı planlıyoruz. Aynı şekilde Mühendislik Fakültemizde bu sene ilk defa Gıda Mühendisliği Bölümü’ne öğrenci alacak. Bunu da diğer bölümlerin takip etmesini düşünüyoruz. Özellikle İnşaat Bölümü, hocalarını tamamladığı takdirde ek kontenjanla öğrenci alacabilecek duruma gelebilir fakat kesin konuşmuyorum. Bir süreç işleyecek. Diğer mühendislik bölümleri içinde girişimlerimiz sürüyor. Biraz öncede belirttiğim gibi biz hep yöreye entegre olarak çalışıyoruz. Özellikle mermercilerimizden ve Burdur çevresindeki maden sanayicilerinden teklif üzerine biz Maden Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği Bölümlerini de bu sene açtık. Hoca teminine başladık. Hocalarımız tamamlandığı takdirde hem maden mühendisliği hemde jeoloji mühendisliğine de öğrenci almaya başlayacağız. Biliyorsunuz Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu Eğitim Fakültesi’nden ayrıldı. Bağımsız olarak eğitim ve öğretimine devam ediyor ve bu okulumuzda bizim göğsümüzü kabartacak. Milli Sporcularımız var. Bunlar oldukça fazla fakat ben şu anda iki öğrencimden bahsedeceğim ki onlar bizi Londra Olimpiyatları’nda temsil edecek olan sporcularımızdır. Eşref Apak ve Fatih Avan öğrencilerimizin her ikiside Elmas Lig’de umarız hem ülkemizin, Burdur’umuzun ve üniversitemizin göğsünü kabartacak başarıları Londra Olimpiyatları’nda elde edecekler. Bunlar aynı zamanda Türkiye’yi olimpiyatlarda cirit atma ve çekiç atma dallarında temsil edecek ilk Türk Sporcular olarak da yerlerini alacaklar” dedi.

MAKÜ’DE PROJE KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ

MAKÜ Rektörü Saatcı, bu yıl MAKÜ öğrencilerinin hazırladığı 34 projenin TUBİTAK tarafından kabul edildiğini belirterek, MAKÜ’nün TUBİTAK’a proje sunan üniversiteler arasında Türkiye Birincisi olduğunu belirtti. Aynı zamanda TUBİTAK’a verilen proje sayısı konusunda da MAKÜ’nün Türkiye İkincisi olduğunu açıklayan Saatcı, “Gururla söyleyebileceğim bir sonuç aldık bu sene, TUBİTAK’a başvuru yapan öğrenci prpjeleri içinde tam 34 projemiz geçti. Bu gerçekten çok güzel bir rakamdır. Geçen seneki artışı göz önüne aldığımız zaman Türkiye Birincisiyiz. Proje sayısını baz aldığımızda ise Türkiye İkincisiyiz, bizim gibi 6 yaşındaki bir üniversite için çok önemli bir derecedir. Bundan gurur duyuyorum, öğrencilerimi bu projelere kanalize eden hocalarımı da ayrıca kutluyorum. Bunun yanında bir proje atağına kalktık, hocalarımızla gerektiğinde birebir konuşarak, icabında odalarını ziyaret ederek, icabında Rektörlük makamında toplantı yaparak kendilerini proje vermeye teşvik ettik ve bunun sonucunda da 23 tane TUBİTAK projemiz sunuldu. Bunların daha henüz ne kadarı kabul edildiği sonuçlanmadı ama amacımız MAKÜ’de geniş kapsamlı bir proje kültürünü geliştirmek ve projelerden sağlayacak olduğumuz maddi desteklerle üniversitemizi bilimsel araştırmalar yönünden daha ön plana çıkarmak. Bunun arkasını hiç kesmeyeceğiz, bu bizim yapmamız gereken işlerin en önemlileri arasında yer alıyor. Bilimsel proje üretmek ve bu projelerden bilimsel makaleler, kitaplar çıkararak, bilimin hizmetine sunmaktır” dedi.

MAKÜ ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ KURULDU

MAKÜ Çocuk Üniversitesi’ni kurduklarını belirten Saatcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Her türlü dalda, üniversitemizde hangi dal varsa bunların hepsinde çocuk üniversitesine bağlı olarak program açma şansına sahibiz. Şöyle düşünün, bir biyoloji dersindeki genetik kısmını lise öğrencileri direk fakültelerindeki eğitim görevlilerimiz öğrenecekler. Burdur’a MAKÜ’nün bir hizmeti olarak görüyorum ve eğitim şehrine bir artı katkı olarak görüyorum”.

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ