Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Erzurumda: (2) -İŞKUR bünyesinde, Türkiyede işsizliğin azaltılması konusunda çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz -100 bin kişi aranıyor şu anda. Ama siz, ben hiçbir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Erzurumda: (2)     -İŞKUR bünyesinde, Türkiyede işsizliğin azaltılması      konusunda çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz     -100 bin kişi aranıyor şu anda. Ama siz, ben hiçbir

ERZURUM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bünyesinde Türkiye'de işsizliğin azaltılması konusunda çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.

ERZURUM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bünyesinde Türkiye'de işsizliğin azaltılması konusunda çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.

Çelik, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Toplum Yararına Çalışma Projesi Tanıtım ve Kura Çekimi" programında yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünyadaki işsizlik oranları hakkında bilgi verdi, yapılan çalışmalara değindi.

İşsizliğin dünyanın önemli bir sorunu olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"İŞKUR bünyesinde, Türkiye'de işsizliğin azaltılması konusunda çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Şöyle bir baktığımız zaman Avrupa Birliği ortalamasında işsizlik yüzde 10,4. Hani çok girmek istediğimiz Avrupa Birliği var ya o Avrupa Birliği'ndeki işsizlik oranı 10,4. Orada çalışanlar vardır, mutlaka sorun. Orada çalışan Türklerin işsizlik oranı ise yüzde 30'ların, yüzde 40'ların üzerinde, durum bu. Amerika Birleşik Devletleri'nde işsizlik oranı yüzde 8,3. Yunanistan'daki işsizlik oranı yüzde 21,7. Portekiz'de işsizlik oranı yüzde 15,7, İspanya'da işsizlik oranı yüzde 25,1. Genç işsizler olarak bakarsanız İspanya ve Yunanistan'da yüzde 50'nin üzerinde. Yani 100 gencin 55'i İspanya ve Yunanistan'da işsiz. Diğer ülkelerde yüzde 30. İtalya'da filan. Bizde yüzde 16."

Bakan Çelik, genel işsizliğin yüzde 8,2 olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi bu rakam yüksek. Bu rakamı da aşağı indirmek için 12 gün, 12 ay plan yapamayan Türkiye, 12 yıllık bir projeksiyon ile cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında inşallah işsizliği yüzde 5'e indirme stratejik planını ortaya koymuştur. İşsizlik inşallah 2023'te yüzde 5'e inecek. Bu çalışmaları yaparken asıl olan toplum yararına çalışma çerçevesinde insanımızı istihdam etmek değil, Türkiye sosyal bir devlettir sosyal devlet olduğu için devlet tüm vatandaşlarımıza eşit bir şekilde kanatlarını açmak durumundadır."

-Mesleki eğitim kursları-

Çelik, mesleki eğitim kurslarının önemine değinerek, "İŞKUR Genel Müdürümüz burada. İŞKUR il müdürümüz burada, çalışanları burada. Erzurum'da bütün alanlarda, ihtiyaç duyulan alanlarda, mesleki eğitimle ilgili kurslar açacaksınız yaygın bir şekilde. Genç kardeşlerimiz toplum yararına çalışmaktan ziyade o kurslara giderek ceplerine birer sertifika koyacaklar, çantalarına sertifika vasıflı eleman olacaklar" diye konuştu.

Gençlerin "Her işi değil, bir işi dosdoğru yaparım" diyeceklerini bildiren Çelik, şunları konuştu:

"Onun için sizleri İŞKUR bünyesinde günde 20 lira verip meslek sahibi yapıyoruz. Bu fırsatı değerlendirmenizi istiyorum. Neden- Çünkü ekmek aslanın midesinde. Ağzında değil. Artık mesleğiniz varsa, sertifikanız varsa vasıflı elemansanız, her yerde iş bulma imkanınız var. Şu anda 100 bin açık işimiz var. Türkiye'de 100 bin kişiye iş verme imkanımız var İŞKUR bünyesinde. Ama hangi meslekler bakınız, onları inceleyiniz. O mesleği siz kazanmışsanız, o yetenek, o nitelik sizde varsa işsizlik sorunu yok. 100 bin kişi aranıyor şu anda. Ama siz, 'ben hiçbir meslek öğrenmiyorum. Ya bu şekilde bana bir şey öğrenmeden iş verin'. İş olmuyor o şekilde. Onun için devlet olarak diyoruz ki 'yılda 1,5 milyar lira kaynak tahsis etmişiz'. Diyoruz ki 'Erzurumlu kardeşimiz gir yevmiyeni de al paranı da al 500-600 lira aylığını da al mesleğini de öğren'. Bir zahmet bu zahmete katlanın yani. Para vererek meslek öğretiyoruz."

Bakan Çelik, ikinci tavsiyelerinin de iş başı eğitim olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Bir, 'meslek öğrenmek istiyor musun' bir meslek kursuna gideceksiniz. İki, işbaşındaki ustanın yanında çırak olarak çalışacaksınız. Günde size 25 lira vereceğiz. Ayda kaç lira yapıyorsa hesabını siz yapın. Şimdi siz bu 100 bin açık işe uygun eleman haline geldiniz, Türkiye'nin her yerinde iş bulabilirsiniz. Çalışabilirsiniz. Mesleki eğitim aldınız bunla da iş bulabilirsiniz. Diyelim ki siz bulamıyorsunuz onun için de ne yaptık biliyor musunuz- İş ve meslek danışmanlarını gönderdik. İş ve meslek danışmanı 3 bin arkadaşımızı Türkiye'nin her tarafına yaydık."

Daha sonra Çelik ve beraberindekiler, noter huzurunda yapılan kura çekiminde, ilk kuraları çektiler.

Bu arada, programda konuşan İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, işsizliğin tüm dünyanın sorunu olduğuna değinerek, "Her yıl büyümekte olan ekonomimiz işsizlik oranını düşürmüştür. Kurumumuz faaliyetleri sonucu binlerce insan kendi ekmeğini kazanmıştır. Tüm projelerimize destek olan ve şu an aramızda olan sayın bakanımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Muharrem Aksakallı

Yayıncı: Tarkan Demir