Çanakkale'de deprem fena salladı ! 46 artçı deprem daha oldu

Güncelleme:

Saat 21:30 civarında Çanakkale Ayvacık'ta 5.0 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem İstanbul'un da aralarında bulunduğu birçok ilde hissedildi. Depremin ardından 46 artçı sarsıntı meydana geldi. Ayvacık'ta okullar bugün tatil edildi.

Merkezi üssü Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye'nin batısındaki birçok merkezden de hissedilen Richter ölçeğine göre 5.0 büyüklüğündeki depremde, 57 konut, 25 boş bina, 5 ahır, 2 cami ve 1 okul olmak üzere toplam 90 binada hasar oluştu. Artçı sarsıntılarla sabaha kadar beşik gibi sallanan ilçede, bugün ilk ve orta dereceli okullar 1 gün süreliğine tatil edildi.

Çanakkale, dün saat 21.23'te 5.0 büyüklüğünde depremle sallandı. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın merkez üssünü Ayvalık ilçesi olarak saptadığı deprem, yerin 5,95 kilometre derinliğinde meydana yaşandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü de büyüklüğünü 5.0 olarak belirlediği depremin merkez üssünü, ilçeye bağlı Tartışık köyü olarak açıkladı. Deprem, Çanakkale, İzmir, Manisa, Kütahya, Eskişehir, Balıkesir, Bursa, Yalova, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Edirne'de hissedildi.

Deprem yüzeye yakın bir noktada yaşandığı için, sarsıntı güçlü hissedildi. Büyük paniğe neden olan sarsıntıyla birlikte yüzlerce kişi sokaklara döküldü.

46 ARTÇI SARSINTI

Çanakkale Valiliği, 5.0 şiddetindeki depremin ardından bölgede büyüklükleri 3,6 ile 1,0 arasında 46 adet artçı deprem meydana geldiğini ve deprem aktivitesinin takip edildiğini bildirdi.

EĞİTİME ARA VERİLDİ
İlçede bugün, ilk ve orta dereceli okullar da tatil edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Çetin, dün akşam yaptıkları değerlendirme toplantısında tedbir amaçlı ilçe genelinde, ilk ve orta dereceli okulların bugün için 1 gün süreyle tatil edildiğini duyurdu.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Türkiye saati ile 21.23'te merkez üssü Ayvacık olan Mw 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 5.10 kilometre derininde meydana gelen bu depremin en yakın yerleşim birimi olan Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köyüne uzaklığı 2.53 kilometredir."

KANDİLLİ RASATHANESİ: DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 5.2

Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.4 olarak belirledi daha sonra depremin büyüklüğü 5.2 olarak revize edildi.

Çanakkale'de deprem fena salladı ! 46 artçı deprem daha oldu - Resim : 1

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan şu açıklamayı yaptı: 

"Çok kısa sürdü. Her hangi bir zaiyat yaratmadı. Aşağı yukarı 45 saniye sürdü. AFAD'la toplantı oldu, çalışmalarımız devam ediyor. Şiddetli başlayıp hafif devam etti. Korkanlar var, sosyal tesisleri açık bırakacağız. Eve girmek istemezler gelebilir. Tabandan 2 kez vurdu. İnsanların akşamı geçirmeleri için sosyal tesislerimizi sabaha kadar açık bırakıyoruz."

ÇANAKKALE VALİLİĞİ: KISMI ÇATLAKLAR OLUŞTU

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 5.0 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Valilik’ten açıklama yapıldı. Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İlimiz Ayvacık ilçesinde 20 Şubat 2019 Çarşamba günü saat 21:23te 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığının merkez üssünü Ayvacık ilçesi (Tartışık köyüne 3,5 km uzaklıkta) olarak saptadığı deprem, yerin 5,95 kilometre derinliğinde meydana gelmiştir. Meydana gelen depremin ardından İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) acilen toplanmış olup, depremle ilgili gerekli çalışmalara başlanmıştır. İlçe Kaymakamlıkları, AFAD, Emniyet, Jandarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Muhtarlarca bölgede yapılan taramalar neticesinde ilk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı meydana gelmediği anlaşılmıştır. Taramalar neticesinde ilk gelen bilgilere göre deprem nedeniyle Ayvacık ilçesine bağlı bazı köylerde eski ve oturulmayan binalarda kısmi çatlaklar oluştuğu bilgisi alınmıştır. Ayrıca, Ayvacık'ta 10'a yakın vatandaşımızın deprem korkusuyla hastaneye başvurduğu bilgisi alınmış olup, merkez ve diğer ilçelerimizde deprem nedeniyle hastanelere herhangi bir başvuru olmamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

DEPREMİN BİLANÇOSU

Açıklamada, “Depremin ardından Ayvacık ve köylerinden elde edilen saha tarama bilgilerine göre; Adatepe köyünde 2 konutun; Ahmetçe köyünde 1 cami, 1 okul, 8 boş bina ve 12 konutun; Akçin köyünde 1 ahır ve 3 konutun; Baharlar köyünde 2 konutun; Çaltı köyünde 3 konutun; Dibekli köyünde 1 boş bina ve 8 konutun; Güzelköy köyünde 7 konutun; Kayalar köyünde 7 boş bina ve 6 konutun; Kısacık köyünde 6 konutun; Sazlı köyünde 4 ahır, 1 cami, 9 boş bina ve 5 konutun; Misvak köyünde 1 konutun ve Süleymanköy köyünde 2 konutun; duvarlarında çatlaklıklar, eski ve boş binalarda duvar yıkılmaları ve hasarlar olduğu ön bilgi olarak elde edilmiştir. Ayvacık Kaymakamlığınca tertip edilen ekipler mahallinde çalışmalarına devam etmektedir. 21 Şubat 2019 Perşembe günü günün ağırmasıyla birlikte bölgede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanlarından oluşan 8 ekiple ön hasar tespit çalışmalarına başlanılacaktır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün Psikososyal Destek Ekipleri 21 Şubat 2019 Perşembe günü olay bölgesinde olacaklardır. İl Özel İdaresi ekipleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların ekipleri de mahallinde çalışma yapacaklardır. Yapılan çalışmalar ve ilgili diğer hususlar İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) tarafından koordine ve takip edilmektedir” ifadesine yer verildi.

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, Çanakkale Ayvacık merkezli depreme ilişkin açıklamasında İstanbul’da herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını bildirdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Saat 22.15 itibariyle GAMER, polis, jandarma, itfaiye, sağlık ve diğer haber merkezleriyle yapılan görüşmelerde; Çanakkale Ayancık merkezli deprem sonucu ilimiz dahilinde herhangi bir olumsuzluk bulunmadığı bilgisi alınmıştır.

21 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU
Depremde ölen ya da yaralanan olmazken, 21 kişinin korku ve panik nedeniyle hastanelere başvurduğu açıklandı. Depremin merkezine yakın noktalardaki köylerde evlerde çatlaklar oluştu.
Bu depremin ardından bölgede en büyüğü 3.6 olan 50'den fazla deprem meydana geldi.

VATANDAŞLAR GECEYİ SOKAK'TA GEÇİRDİ

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 5 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yetkililerin uyarıları doğrultusunda Tartışık, Kayalar, Ahmetçe ve Sazlık köyünde vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi. Ateş yakan vatandaşlar üzerlerine battaniye alarak ısınmaya çalıştı. Büyük korku yaşayan vatandaşlar deprem korkusu ve uyarılar nedeniyle bu gece eve girmeyeceklerini belirtti.

BİR GÜN ÖNCE BİGA SALLANMIŞTI
Bir gün önce de saat 22.48'de merkez üssü Çanakkale'nin Biga ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, bu depremin ardından saat 00.33'te bölge bu kez 4.0 büyüklüğündeki depremle sallanmıştı.

İKİ YIL ÖNCEKİ DEPREM YIKIMA NEDEN OLMUŞTU
Ayvacık ilçesinde 6 Şubat 2017 tarihinde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, çok sayıda ev yıkılmıştı.

Vatandaş kendini sokağa attı ! Çanakkale'de depremVatandaş kendini sokağa attı ! Çanakkale'de deprem

Çanakkale depremiyle ilgili önemli uyarıÇanakkale depremiyle ilgili önemli uyarı

Seçiniz...

Etiketler istanbul deprem