Çanakkale'deki depremin bilançosu açıklandı

Çanakkale'deki depremin bilançosu açıklandı
Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çanakkale Ayvacık'taki depremle ilgili bilançoyu açıkladı.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde dün akşam 5.0 büyülüğünde deprem meydana gelmişti. Paniğe neden olan deprem Türkiye'nin batısındaki birçok ilde hissedilmişti.

Depremin bilançosunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıkladı. Kurum, "İlk yaptığımız hasar tespit çalışmaları neticesinde Ayvacık'da toplamda 12 köyümüzde 85 konut, 5 ahır, 1 okul ve 2 camimiz hasar gördü" ifadelerini kullandı.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu'nu makamında ziyaret eden Kurum, daha sonra Valilik B Toplantı Salonu'nda millet bahçelerine ilişkin çalışmaların değerlendirildiği basına kapalı toplantıya katıldı.

Kurum, yaklaşık 1,5 saat süren toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerinde Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 5 şiddetinde deprem meydana geldiğini anımsattı.

Bakan Kurum, depremde can kaybının olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Korku üzerine yaralılarımız hastanelerimize başvurdular. Onlara da gereken bakım hastanelerimiz tarafından yapılmaktadır. Hem AFAD’ımız hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerimiz şu an sahadalar, hasar tespit çalışmalarını süratle yürütüyoruz ve ilk yaptığımız hasar tespit çalışmaları neticesinde Ayvacık’ta toplamda 12 köyümüzde 85 konut, 5 ahır, 1 okul ve 2 camimiz hasar gördü. Bu ön hasar tespit çalışmaları. Şu an ekiplerimiz sahadalar ve bütün köylerimizde, ilçelerimizde tüm alanda hasar tespit çalışmalarımız yürütülüyor. Görüyoruz ki deprem ülkemizin çok önemli bir gerçeği, daha dün 81 ilimize valiliklerimize bir genelge gönderdik. Bu genelge kapsamında hedefimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde bu ülkede riskli ne kadar yapı varsa, vatandaşımızın can ve mal güvenliği tehlikesi altında altında ne kadar yapı varsa bunları süratli bir şekilde dönüştürmek."

Genelge kapsamında çalışmaların başladığını belirten Kurum, şöyle devam etti:

"Bu genelge kapsamında valiliklerimiz belediyelerimize şehir içindeki riskli binaların tespiti, riskli alanların tespiti için ve bu alanların tespitiyle birlikte genel bir deprem dönüşüm, kentsel dönüşüm master plan hazırlamak suretiyle bakanlığımıza bu çalışmaları yapıp üç ay içinde şehirde ne kadar riskli bina, ne kadar riskli alan varsa bunları bakanlığımıza bildirecekler ve bakanlığımızla yerel yönetimlerimiz bu iş birliği çerçevesinde de bu alanları süratle dönüştürmek ve inşallah önümüzdeki 5 yıllık süreçte 2023 yılına kadar 1,5 milyon konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz.

Tüm ülkemizdeki kentsel dönüşüme maruz kalacak konut sayısı yaklaşık 6,7 milyon konut ve bunu da en riskli konutlardan başlamak suretiyle önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde bitireceğiz. Buna ilişkin hem bakanlığımız hem bakanlığımızın ilgili, bağlı genel müdürlükleri, başkanlıkları eliyle bir kısmını gerçekleştireceğiz ki yılda 300 bin hedefin yaklaşık yüzde 10’unu, 15’ini, 30-40 bin konutunu TOKİ, İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ve altyapı kentsel dönüşüm genel müdürlüğümüz eliyle sağlayacağız. Bunun dışındaki dönüşümleri de yerel yönetimlerimizle ve özel sektörümüzle birlikte gerçekleştireceğiz ve bu işte kararlıyız, biz hiç bir vatandaşımızın canına, malına zarar gelsin istemiyoruz."

Bakan Kurum, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan yönetmelik çerçevesinde, hazine taşınmazlarının kira irtifak hakkı ile kullanım izin ve sözleşmelerinde ÜFE artışı yerine, TÜFE artış oranına geçildiğini ve devam eden sözleşmelerin bu artışa göre değiştirileceğini bildirdi. Murat Kurum, "Yeni sözleşmelerde tamamen tüketici fiyat endeksi üzerinden yapılacak. Bu da hem vatandaşımız için hem de yeni sözleşmelerimiz için önemli bir değişiklik. Bu sayede vatandaşımız artık sözleşmelerinde tüketici fiyat endeksi üzerinden artışa gidilecek." ifadesini kullandı.



Çanakkale'deki depremin bilançosu açıklandı - Resim : 1

DEPREMİN ŞİDDETİ 'VI' OLARAK AÇIKLANDI
Öte yandan İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde dün gece meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.0 büyüklüğündeki depremin maksimum şiddetinin VI olarak ölçümlendiğini açıkladı.

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı, dün gece Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.0 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Sosyal medyadan yapılan açıklamada, "20.02.2019 tarihinde Ayvacık (Çanakkale)’de meydana gelen Mw=5.0 büyüklüğündeki depremden sonra AFAD-RED Programı tarafından üretilen tahmini şiddet haritasına göre Maksimum Şiddet: VI olarak hesaplanmıştır" denildi.

VI ŞİDDETİNDEKİ DEPREM NEYİ İFADE EDER?
Magnitüd (MW) büyüklük, depremin kaynağında açığa çıkan enerjinin ölçüsünü ifade ederken, şiddet ise depremin yapılar ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Ayvacık’taki deprem için açıklanan VI şiddetindeki bir deprem, 'herkes tarafından hissedilir ve korku verir. Bazı ağır mobilyalar hareket eder; sıvalarda dökülmeler gözlenir. Genel olarak hafif hasarla sonuçlanır.'

Çanakkale'deki depremin bilançosu açıklandı - Resim : 2

HASAR GÖREN BİNALAR YIKILIYOR
Ayvacık Kaymakamlığınca tertip edilen ekipler mahallinde çalışmalarına devam ediyor. Günün ağarmasıyla birlikte depremin verdiği hasarın bilançosu da gözler önüne serildi. Bölgede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanlarından oluşan 8 ekiple ön hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Ekipler tarafından hasar gören binaların yıkımına başlanıldı.

Çanakkale'deki depremin bilançosu açıklandı - Resim : 3

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün Psikososyal Destek Ekipleri olay bölgesinde olacak. İl Özel İdaresi ekipleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların ekipleri de mahallinde çalışma yapacak. Yapılan çalışmalar ve ilgili diğer hususlar İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) tarafından koordine ve takip ediliyor.

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, "Mutlu olan kısım can kaybı ve yaralı olmaması. Sadece maddi hasar var. İki yıl öncede böyle bir deprem geçirmiştik. Milletimiz, hemen kendini dışarı attı. Geceden risk taşıyan evleri acil olanları yıktık. Şimdi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze bağlı ekipler burada. Onlarda hasar tespiti yapıyor. Onları da yıkmaya başladık. Şuana kadar 100’e yakın hasarlı ev tespit edildi. Ayvacık’ta gece boyunca imkanlar sunulmuştur. Okullarda bugün tatil edildi. 100 sayısı detaylı araştırmadan sonra artabilir" dedi.

Seçiniz...