Canan Karatay'ın Suç Duyurusuna Takipsizlik

Canan Karatay'ın Suç Duyurusuna Takipsizlik

Kataray'ın, hakkında verilen 15 günlük meslekten men cezasını kesinleşmeden internet sitesinde yayınladığı iddiasıyla Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği yönetimi hakında yaptığı suç duyurusu, takipsizlikle sonuçlandı

İSTANBUL (AA) - İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın, gebelikte şeker testlerine ilişkin açıklamaları nedeniyle hakkında verilen 15 günlük meslekten men cezasını kesinleşmeden internet sitesinde yayınladığı gerekçesiyle Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu üyeleri hakkında yaptığı suç duyurusuna takipsizlik verildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Sıddık Çinko tarafından verilen takipsizlik kararında, Karatay'ın, Türk Tabibler Odası Başkanlığı'nın hakkında verdiği 15 gün süreyle meslekten men cezasının, kesinleşmeden Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nin (TJOD) internet sitesinde yayınlandığını belirterek suç duyurusunda bulunduğu anlatıldı.

Takipsizlik kararında, Karatay'ın şikayet dilekçesinde, kararın yayınlanmasının ardından sosyal medyada ve çeşitli yayın kuruluşlarında kendisi hakkında haber yapıldığını, yapılan haberlerle kesinleşmediği halde men cezası aldığı izleniminin yaratıldığını belirterek, bu kapsamda derneğin yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma yapılmasını talep ettiği belirtildi.

TJOD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Cansun Demir'in alınan beyanına da yer verilen takipsizlik kararında, Karatay'ın açıklamalarının hamile kadınları tedirgin etmesi ve derneğin üyesi doktorların rahatsız olması nedeniyle bilgilendirme ihtiyacı hissettiklerini, hamile kadınlara yapılan şeker yüklemesinin çocuğun sağlığı açısından zaruri olduğu ve bilimsel verilerin bu şekilde olduğu halde Karatay'ın böyle bir iddia ileri sürdüğünü, bu nedenle dernek olarak görevlerini yaptıklarını söylediği kaydedildi.

Takipsizlik kararında, müşteki Karatay'ın TJOD yönetim kurulu üyelerinden şikayetçi olduğu belirtilerek, ancak söz konusu men cezası kararının İstanbul Tabipler Odası'ndan Mehmet Yavuz Ceylan tarafından mail olarak gönderildiği, gönderilen maili dernek başkanı Demir'in internet sitesinde yayınladığı, diğer yönetim kurulu üyelerinin olay örgüsünde eylemlerinin bulunmadığı, bu nedenle haklarında soruşturma yapılmasını gerektirir bir durum olmadığı vurgulandı.

Taraflar arasındaki tartışmaya konu hususun bilimsel nitelik taşıyan bir husus olmaktan öte, halk sağlığını, dolayısıyla kamuyu ilgilendiren bir durum olduğu belirtilen takipsizlik kararında, şunlar kaydedildi:

"Tarafların farklı görüşlerinin kamuoyunca çeşitli aşamalarda paylaşılması, haber konusu edilmesi, kamuoyunun bu aşamalarda haberdar edilmesi, varsa haklarındaki bu konuyla ilgili işlemlerin de kamuoyunun bilgisinde olması, kamu sağlığı ve dolayısıyla kamuyu ilgilendiren bir husus niteliğindedir. Söz konusu açıklamalar bu çerçevede kaldığı ve kişilik haklarına saldırı taşır niteliğine dönüşmediği sürece kamu oyunun bilgisine sunulması gereken açıklama ve işlem aşamalarıdır."

Takipsizlik kararında, şikayete konu paylaşımın Karatay'ı küçük düşürmeyi sağlama amacında olmadığı belirtilerek, hakaret suçunun unsurlarının oluştuğuna dair kovuşturma yapılmasını gerektirir delil bulunmadığı belirtildi.