Çates’in Özelleştirilmesi

Çates’in Özelleştirilmesi

Zonguldak’ın Çatalağzı beldesinde kurulu bulunan ÇATES’in özelleştirilme kararının alınmasının üzerine siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri bir araya geldi.

- Zonguldak’ın Çatalağzı beldesinde kurulu bulunan ÇATES’in özelleştirilme kararının alınmasının üzerine siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri bir araya geldi.

Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantıda görüşlerini bildiren katılımcılar ÇATES’in özelleştirilmesi durumunda endişelerini dile getirdi. Salonda konuşma yapan CHP’li Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Zonguldak Türkiye’nin ilk şehridir. Bununla birlikte kömürün 1848 yılından itibaren hayata geçirilmesiyle birlikte çok önem arz etmiştir. Atatürk’ün ‘Zonguldak’ın derin toprakları altındaki serveti madeniye ne kadar kıymetliyse, Zonguldak’ta bizim nazarımızda o kadar değerlidir’ vecizesiyle başlamak istiyorum. Şimdi ne oluyor. Asla vazgeçilmez, zira hala bu derin topraklarda benden daha iyi bilenler var 200 yıla yakın yetecek maden var. Bunlar istatistikî bilgiler. O zaman bu şehri gözden çıkartamazsınız. ÇATES kurulurken 1938’lerde adım atılmış, 2. Dünya savaşının çıkmasıyla ara verilmiş. Ama ÇATES kurulmuş. Kömür burada üretiliyor. Maliyet ne kadar ucuza getiriliyor ki ÇATES kuruluyor. O günkü koşullar öyleydi. İmkanlar o kadardı. İnsanların çevre birliği, çevre düzeni farklıydı. Şimdi daha çağdaşız. İmkanlar da daha iyi şekilde geliştirilir. Eren holding niye buraya elektrik enerjisi üretmek için santralini buraya kurdu. Ticaret kazanç için yapılır. Burada bir şehir var ve 110 bin kişi yaşıyor. Burada Türk sanayisine yön vermiş bir maden var. Hiçbir hükümet bunu gözden çıkartmamalı ve daha da yakın durmalıdır. Dünyanın her üretilen kömür ülkesinde devlet sübvanse ediyor. Öyle biliyoruz, istatistikler ve okuduğumuz kitaplar bunu böyle gösteriyor. Bundan daha doğal bir şey yok. Maliyet burada yüksektir çünkü işçi ücretleri yüksektir. Taşeron işçilerinin maaşı bile dünyanın en fazla maaşı diyor. O zaman yaklaşımlar farklı olmalıdır. Özellikle müthiş iş adamlarımız çıkarttı bu şehir. Ortak akıl bir araya getiremiyoruz. O konuda eksiğimiz var. Bireysel düşünülmemeli. Böyle düşündüğümüz için bu sıkıntıları yaşıyoruz. Toplumsal düşündüğümüzde çok daha ileri gideceğimizi, şehre güzel katkılar sağlayacağız. Bundan sonraki adımlarda iş adamları arkadaşlarımız bu konuda birlikte hareket edebilir, STK’lar akılcı çözümle bir araya gelebilir. Bu çözümü çok daha iyi noktaya taşıyabiliriz” dedi.

Gelik Belediye Başkanı Fahri Yıldırım ise “Bu gün Türkiye’ye yapılabilecek olan en büyük iyilik devlet memurluğu ve kadrolu işçinin ortadan kaldırılmasıdır. TTK’nın zarar etmesindeki en büyük sorun budur. Kamu kurumuna giren vatandaşımız çalışmıyor. Ben buradan kısa ve net söylüyorum. Aslında TTK ve ÇATES de zarar etmez. Kim ticaret adamı olursa olsun. Ticaret adamları daima en uygun ürünü alacak. En kaliteli ürün yapacak ve satacak. Eren Holding’e ben de kızıyorum. Zonguldak’a gelirken Zonguldak kömürü kullanacağım diye gelmedi mi? Bu gün çok az miktar kullanıyor. O da bizim madencilerimizin ürettiği kömürü alabileceği miktar değil. 2007’den beri Zonguldak’ta kriz yoktu. Zonguldak’ta kriz geçen ki kömür operasyonlarından bu yana başladı. Bu tesisin mutlaka yerli üretim yapan maden işletmecilerin kuracağı ortaklığa verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

TMMOB Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “Zonguldak kömürle var olmuş bir kenttir. Erdemir, Kardemir, ÇATES ve TTK’sıyla, tuğla fabrikaları olan bir yerdi. Maalesef şu anda geldiğimiz noktada durumu görüyoruz. Özelleştirmeye biz kuruluş olarak felsefesine karşıyız. Özelleştirme felsefesine karşıyız. ÇATES özelleştirildiği anda sanmayın ki eskisinden daha verimli bir toplantı yapacak. Böyle bir ihtimal bize göre yok. Bu güne kadar özelleştirilen bütün kurumlarda faydalı bir durum olmadı. ÇATES ile bağlantısı olan TTK’nın beş yıl belki de on yıl içinde sonuna gelinmiş olur. Taşkömürü bizim sadece Zonguldak adına önemli bir kaynaktır. Özelleştirilirse eğer böyle bir ihtimal olursa buradaki bu bölgedeki özel sektör ve TTK’nın sonunu getirecek bir girişim olacaktır. Buraya gelen özel sektör kendi karını düşünecek. Nereden ucuz kömür bulursa oradan alacak. Yurt dışından yüz binlerce tonluk gemilerle buraya kömür getirecek. Redevans sahiplerinin kömürlerini almama ihtimali var. Sadece kömüre dayalı bir sanayi var. Zonguldak için beş on yıl içinde sonunu getirecek bir durum arz ediyor” şeklinde konuştu.

MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, “Bu toplantıyı tertip eden TSO ve katılımlarıyla siz değerli katılımcıların Ramazan’ı Şerif’inizi kutluyorum. Hassasiyetinizden dolayı teşekkür ediyorum. ÇATES’in özelleştirmesine her halükarda karşı çıktığımızı arz etmek istiyorum. ÇATES Zonguldak’ın son kalesidir. Arkadaşlarımız bu noktada çalışmalarını yapmışlar. MHP olarak bunu meclise getiririz. Bu duruş eğer bir anlam getiremezse, arkadaşlarımızın bahsettiği gibi konsorsiyum böyle bir çalışmanın içerisine biz göreve geldiğimiz günden bu güne şunu ifade ediyorduk. Gönül seferberliği, toplumsal mutabakatın olması gerektiğini söylüyorduk. Zonguldak’ta krizin beklendiğini ve şu anda hat safhaya geldiğini görüyoruz. Burada ciddi bir birlik ve beraberliğe ihtiyaç vardır. Konsorsiyumu sağlarken en ince ayrıntı ve detayına kadar bir metin hazırlanıp siyasi parti temsilcilerine sunulmasını bekliyoruz. Zonguldak’ta iş adamları esnaflar olsun, cebinde üç beş kuruş parası olanlar hisse şeklinde ortaklık kurabilirlerse bundan netice alabiliriz. En azından Zonguldak’ın elinde kalır. Bana göre ilk başta konuşması gereken AK Parti’dir. Hükümet bu noktada ne karar aldı. Bunları bilmiyoruz. GMİS Genel Başkanı, seçilmişlerin burada olmasını dilerdim. Bir sonraki toplantıya ihtiyaç duyulduğunda mutlaka burada olmalarını istiyoruz. Seçilmişler olmadan bu konular TBMM’ye taşınamaz. MHP ÇATES’in özelleştirilmesine topyekün karşıdır” dedi.

CHP İl Başkanvekili Nurettin Yolcu ise “Bir kentin ayakta kalabilmesi için öncelikle bütün kurum ve kuruluşlar arasında barışın tesis edilmesi gerekir. Barış ve karşılıklı anlayışı hakim kılamazsanız yaz ortasında eriyip gidersiniz. Kurumlar arasındaki anlaşmazlıklar, siyasiler arasındaki çekişmeler ilimizin gelişmesi adına en büyük engeldir. TTK, Erdemir ve Kardemiriyle ülke ekonomisine katkı verdi” dedi.

AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar ise konuşmasında şöyle dedi:

“Suçlu arama düşüncesi içerisinde arkadaşların söz aldığına inanmıyorum. Özelleştirme süreci içerisinde Zonguldak’ın kazanımlarını paylaşma adına bir toplantı organize edildi. Siyasi parti temsilcisi arkadaşlarımız görüşlerini dile getirdiler. Bu görüşlerin hayata geçirilmesi için herkesin buna destek vermesi gerekiyor. İyi ki böyle bir toplantı organize etmişsiniz. Keşke bu güne kadar Zonguldak’ın sorunları için toplantılar organize etseydiniz. Bir arkadaşımız geçmişin cezalarını yiyoruz, bu doğrudur. 40 bin kişi istihdam edildi ama çalışan 10 bini geçmedi. Belediye başkanımız bir şey daha söyledi. Bu dönemde özellikle iddia ediyorum, bizim siyasi yetkililerimizin bir tanesi ayak işçisi olarak alınan bir kişiyi yan sanatlara geçirmek için referans olmamıştır. Ama kim sahip çıkıyor. Birileri sahip çıkıyor. Sendikadan birileri sahip çıkıyor. İşçisine, emekçisine sahip çıkıyorum diyor. Ama Zonguldak’ı batırıyor. Her basın bildirimizde şunu dile getiriyoruz. Kuruma herkesin sahip çıkması gerekiyor diyoruz. Ama bakıyorsunuz, şimdi genel müdürle ilgili zaman zaman ya da yönetimle ilgili eleştiriler yapıyorum. Burada bir gerçeği ortaya koymak lazım, özelleştirmeye karşı çıkmak. Neden niçin karşı çıkıyorsunuz. Özelleştirme ise burada TTK sahalarını kullanan redevansçılarda özelleştirmenin bir parçasıdır. Zaman ve şartlar neyi gerektiriyorsa onu yapacaksınız. Ama doğru yapacaksınız. ÇATES özelleştirme kapsamına alınmış. Biz burada ne yapabiliriz, ona bakalım. Birilerini suçlama duygusu adına bakalım. Buradaki redevans saha işletmeciler bir araya gelebilirse ÇATES’i alabilirler. Farklı bir şey daha söyleyeyim. ÇATES Türkiye’de en pahalı enerjiyi üreten santrallerden birisidir. Böyle bir handikap da var. Burada kalması, yerli kömür kullanması gibi talepler yerine getirilirken, burada üretilen kömürün burada satılması ve pazarlanması olduğu önemli bir ayağını dile getiriyoruz. İhale yapıldığı zaman Zonguldak’taki konsorsiyuma verilmesi noktasında baskı yapamayız. Ama bakanlıkla ilgili dilek ve temennilerimizi dile getirebiliriz. ÇATES açıkçası bu gün rantabl santrallerden birisi değil. Dışarıdan ithal kömür ekonomik geliyor. Yerli kömür pahalı. Özünde şu var. Bunu hep birlikte takip edeceğiz. Bundan sonraki süreçte vekillerimizle birlikte takip edeceğiz.”

Toplantı iftar programının ardından sona erdi.