Cavit Çağlar'ın kritik zamanlardaki kritik rolleri

Cavit Çağlar'ın kritik zamanlardaki kritik rolleri

Eski Bakanlardan Cavit Çağlar Türkiye ile ilgili çok kritik konularda kritik görevler üstlendi.

Cavit Çağlar 90’lı yıllarda Devlet Bakanlığı görevlerinde bulundu. Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in en yakınındaki isimlerin başında geliyordu. Hatta Çağlar, Demirel'in aile fotoğrafında bile yer bulmuştu.

Bursalı olan Çağlar iş hayatında yaşadığı çalkantılar sonrası siyaseti bıraktı. İşlerinin başına geçti. Ancak ünlü işadamı devletin derin mekanizmalarıyla olan ilişkilerini sürdürdü.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'dan getirilmesinde Çağlar kritik bir rol üstlendi. Teröristin getirilmesi için sivil ve hızlı bir uçağa ihtiyaç vardı. Büyük bir gizlilik içinde yürütülen operasyon öncesi Çağlar'ın kapısı çalındı. Jetine ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Cavir Çağlar bu talebi hemen kabul etti. Terörist APO Cavit Çağlar'ın uçağı ile memlekete getirildi.

İKİNCİ KRİTİK GÖREV: RUSYA İLE BUZLARIN ERİTİLMESİ

Çağlar politikada olduğu dönemde Rus siyasetçiler ile sıcak ilişkiler geliştirmişti. Ayrıca Rus iş çevreleri ile de arası iyiydi. Devlet ikinci kez Cavit Çağlar'ın kapısını çaldı. İlişkilerini Türkiye ile Rusya arasındaki buzların eritilmesi için kullanması istendi. 

Cavit Çağlar bu milli görevden kaçmadı. Eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in yardımcısı, şimdinin Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov ile irtibata geçti. Abdulatipov da Türkiye'den gelen bu mektubu Putin’e ulaştırdı. Böylece ilişkiler düzelme evresine girdi.

Ancak Cavit Çağlar'ın bu rolü kısa sürede duyuldu. 

Çağlar bu haberleri “Bu konuyla hiçbir ilişkim yok. Olsaydı söylerdim” diyerek yalanlamıştı.

Aracılığın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından doğrulanması üzerine Çağlar T24’e yeni bir açıklama yaptı ve “Devlet işiydi. Benden yardım istenmişti. O gün yalanlamak zorundaydım” dedi.