Çeşme’de Genç Şefler Yarıştı

Çeşme’de Genç Şefler Yarıştı

Çeşme, izdiham yaşanan Alaçatı Ot Festivali'nin hemen ardından farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Çeşme, izdiham yaşanan Alaçatı Ot Festivali'nin hemen ardından farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Ege Bölgesi'nin 8 ilinden gelen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi "Genç Şefler", en iyi yöresel yemekleriyle kıyasıya yarıştılar.

Ilıca Otel'de düzenlenen "Ege Bölgesi Genç Şefler Şampiyonası"na, İzmir'i temsilen Çeşme Yahya Kerim Onart Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yanı sıra Afyonkarahisar, Aydın, Muğla, Kütahya, Uşak, Denizli ve Manisa Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinden 3'er kişilik ekip katıldı.

Yahya Kerim Onart Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen ve Çeşme Belediyesi, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON), Ege Akdeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (EGAPAFED) ve Ilıca Otel ana sponsorluğunun üstlendiği şampiyonaya, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, Karaburun Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi, Garnizon Komutanı Binbaşı Yücel Ercan, Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gürdoğan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Aykan Özsarı, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer, hayırsever Fatma Onart, TAŞPAKON Başkanı Gökhan Tufan, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Ünlü televizyon sunucularından, gazeteci Korcan Karar'ın sunuculuğunu üstlendiği şampiyonada, Milli Sörfçü ve oyuncu Çağla Kubat, şarkıcı Pınar Aylin, yemek kitabı yazarı Süleyman Dilsiz, Gökhan Tufan, Ömer Atan, Selahattin Can, Çağla Özer, Nehir El, Sırma Güven, Mustafa Dumanlıdağ, Ruhi Kocabıyık, Yalçın Çölgeçen ve Dilek Yetkiner jüri üyeliği yaptılar.

Şampiyonada davetlilere bir konuşma yapan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, büyük bir izdiham yaşanan Alaçatı Ot Festivali'nin, beklenenden 4 kat fazla rağbet gördüğünü belirterek, "Benim kanaatim, aynı anda Alaçatı sokaklarındaki kalabalık 20 binin üzerindeydi. Esnafımızla görüştüm, ellerinde mal kalmadığını söylediler. Dört günde 120 bin kişi Ot Festivali'ne geldi. Turizmin ana temalarından birisi de gurme turizmi. İnsanlar artık özgün yemekler yemek, farklı tatlar tatmak için dünyanın bir ucuna gidiyorlar. Alaçatı da kendisini bu anlamda var etmiş, mekanlarında yörenin lezzetlerini bulabileceğiniz bir yer. Mutfak turizminin gelişmesi için bu tür etkinliklerin yapılması gerekiyor. Hatta bu tür etkinlikleri uluslararası boyuta taşımak gerekir. İşte o zaman Çeşme'nin marka kent olmasına bir adım daha yaklaşmış oluruz. Burada 8 ilden başarılı genç yetenekler bulunuyor. Günümüzde aşçılık çok önemli bir sektör haline geldi. Burada da geleceğin başarılı aşçılarını görüyorum. Önleri çok açık olsun. Çeşme'de de turizm sektöründe bolca başarılı aşçılara ihtiyacımız var" diye konuştu.

ILICA OTEL, BİRİNCİYE İŞ TEKLİF EDECEK

Şampiyonada ÇEŞTOB adına bir konuşma yapan Başkan Yardımcısı ve Ilıca Otel Genel Müdürü Yakup Demir, otuz yıldır turizm sektörünün içinde olduğunu vurgulayarak, "Genç şeflerimiz şunu bilsinler, otelcilik sektöründe en fazla maaşı alanlar, mutfak departmanında çalışan personeldir. Ciddi talep görüyorlar. Bu yarışmada birinci olan yarışmacıya, Ilıca Otel olarak iş teklifinde bulunacağız ve en iyi maaşı da verme sözü veriyoruz" dedi.

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü de yaptığı konuşmada, "Alaçatı Ot Festivali'nin hemen arkasından Genç Aşçılar Şampiyonası yapılıyor. Bu şampiyonanın uluslararası boyuta taşınmasını diliyorum. Genç yarışmacılara başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

Genç aşçıların kıyasıya yarıştığı Ege Bölgesi Genç Aşçılar Şampiyonası'nda, birincilik ödülünü Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, "Tarhana Çorbası, Kestane Püresi Yatağında Uşak Tarhanalı Kuzu Pirzola ve Uşak Ulubey Demir Tatlısı" mönüsüyle kazanmayı başardı. Şampiyonada, Muğla Datça Özcan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci, Kütahya Devlet Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi ise üçüncülük ödülünü kazandılar.

En iyi sunum ve en iyi hijyen ödüllerini ise Çeşme Yahya Kerim Onart Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekibi kazanırken, en iyi başlangıç yemeği kategorisinde "Sıkıcık Çorbası" ile Kütahya Devlet Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, en iyi ana yemek kategorisinde "Kestane Püresi Yatağında Uşak Tarhanalı Kuzu Pirzola" yemeği ile Uşak Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve en iyi tatlı kategorisinde "Meskek Tatlısı" ile Manisa Nihal Akçura Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ekipleri ödül kazandı. En iyi takım çalışması ödülünü Afyon Uydukent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kazanırken, Fatma Onart Özel Dostluk Ödülünü ise Denizli Pamukkale Sema Abdurrahman Karamanlıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kazandı.

Şampiyonanın düzenlenmesine katkıda bulunan kişi ve sponsorlara da, Tema Vakfı tarafından kendi adlarına dikilen fidanların sertifikaları, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran ve konuk olarak gelen Seferihisar ve Karaburun Kaymakamları tarafından verildi.