Ceviz Çalıştayı Yalovada Başladı

Ceviz Çalıştayı Yalovada Başladı

Bu yıl on birincisi düzenlenen Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Çalıştayı, 23 ilden 150'yi aşkın akademisyen ve araştırmacıyla Yalova'da yapıldı.

Bu yıl on birincisi düzenlenen Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Çalıştayı, 23 ilden 150'yi aşkın akademisyen ve araştırmacıyla Yalova'da yapıldı.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ndeki çalıştayın açılışına konuşan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Emin Ergün, “Enstitü olarak 10 çeşit ceviz araştırmasını tescil ettirdik. Türkiye'de ceviz dendiğinde akla ilk gelen il Yalova'dır” dedi.

Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Akça ise konuşmasında, “2001 yılında başlayan Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Çalıştayının bugün on birincisi düzenliyoruz. Ceviz yetiştiriciliği ülkemiz açısından son derece önemlidir. Bu çalıştay büyük önem arz etmekte. Zira bir konuda gelişme kaydetmek için önce fikir geliştirmeniz lazım. İşte bu çalıştay yeni fikirlerin tartışıldığı bir platformdur. Mesela geçen yıl bu çalıştayda ortaya atılan fikirlerin etkisiyle birçok yönetmelikte değişiklik yapıldı. Türkiye'de ceviz yetiştiriciliği üzerine yapılan çalışmalar şu anda AB ve Amerika'nın bile bir hayli önünde” şeklinde konuştu.

Ceviz yetiştiriciliğinin destekleneceğini dile getiren TAGEM Bitki Sağlığı Daire Başkanı Doç. Dr. Necdet Kaplan'sa, “Ceviz, Türk çiftçisinin çok önem verdiği bir ürün. Dolayısıyla cevize yönelik araştırma ve çalışmalar büyük rağbet görüyor. Biz ceviz yetiştiriciliğini destekleyeceğiz. Cevizde üretiminin arttırılması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Yalova'da ceviz yetiştiriciliğinin arttırılması gerektiği üzerinde duran Vali Yardımcısı Ergun Güngör ise, "Yalova'da 840 bin dönüm arazinin yüzde 30'unda tarım yapılıyor. 4 bin 500 aile tarımdan geçimini sağlıyor. Ağırlıklı olarak kesme çiçekçilik ve kivi üretimi yapılıyor. Bunların üretimi Türkiye'nin yüzde 25'ini teşkil ediyor. Bunda enstitümüzün büyük katkısı var. Şu anda Yalova'da ceviz üretimi çok fazla değil. Ancak Yalova'da ceviz üretimin arttırılmasını önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Ardından çalıştay oturumlarına geçildi. Çalıştay cuma günü sona erecek.

CEVİZ ÇALIŞTAYI YALOVA'DA BAŞLADI

CEVİZ ÇALIŞTAYI YALOVA'DA BAŞLADI