Çevre Ve Şehircilik Bakanı Sarı Hollanda’da

Çevre Ve Şehircilik Bakanı Sarı Hollanda’da

Sarı: - “Bir an önce hem sağlık anlamında hem çevre dostu anlamında bisikletle ulaşımı bütün Türkiye’mize yaymak istiyoruz”

AMSTERDAM (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kent içi ulaşımda sera gazı emisyonu üreten araçlar yerine daha çok bisiklet gibi araçların kullanılması için projeler geliştirdiklerini belirterek “Bir an önce hem sağlık anlamında hem çevre dostu anlamında bisikletle ulaşımı bütün Türkiye’mize yaymak istiyoruz.” dedi.

AB Dönem Başkanı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen AB Çevre ve Ulaştırma Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda Türkiye’nin çevre dostu ulaşım noktasındaki çalışmalarını ilgili bakanlıklar ve ülkelerle paylaştıklarını söyledi.

Bütün bilimsel araştırmaların, gelecek süreçte iklim değişikliğinin önemli bir sorun haline geleceğini gösterdiğine işaret eden Sarı, Türkiye’nin bu kapsamda Paris’te düzenlenen COP21 İklim Konferansı’na da sunduğu gibi ulusal katkı payı olarak 2030’a kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 21’e kadar bir azalma öngördüğünü belirtti.

Bu oranın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yapacağı büyük projelerle daha da artmasının hedeflendiğini kaydeden Sarı, şöyle konuştu:

“Türkiye’de ulaşımda çok büyük projelere imza attık. Bu projelerin başında özellikle Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan raylı sistem Marmaray, yakın zamanda açacağımız Avrasya, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, tüneller, hızlı trenler, duble yollar, körfez köprüsü gelmekte. Bunlar hem ulaşım anlamında Türkiye’yi dünyaya bağlayan ağlar hem de ulaşımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltımı noktasında çevreye katkı sağlayan önemli projeler. Bugün burada yapılan toplantıda özellikle ulaşım ve çevre ilişkisi üzerinde duruldu.”

Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma kapsamında yeşil ekonomi, bilimsel çalışmalar ve projeler yürütmeye tüm hızıyla devam edeceklerini bildirdi.

Toplu taşımanın yaygınlaştırılması, düşük emisyonlu ve tasarruflu araçların teşvik edilmesini hedeflediklerine vurgu yapan Sarı, bu kapsamda bisikletle ulaşıma büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Bakanlık olarak kent içi ulaşımda bisiklet gibi araçların daha çok kullanılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini anlatan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlığımızın Türkiye’deki bisiklet yollarının sayısını artırmak amacıyla ciddi çalışmaları var. Yürüttüğümüz projeyle belediyelerimize destek ve hibe sağlıyoruz. Bisiklet yollarının yaygınlaştırılmasıyla hem sera gazı emisyonlarında daha etkili bir mücadeleye girmiş oluyoruz hem de belediyelerimiz özellikle ulaşım noktasında daha pratik ve kesin çözümler üretmiş oluyor. Bu vesileyle bütün belediyelere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bize başvuruda bulunsunlar. Bir an önce hem sağlık anlamında hem çevre dostu anlamında bisikletle ulaşımı bütün Türkiye’mize yaymak istiyoruz.”

Etiketler Hollanda