Ceza İnfaz Yasasında Yapılan Değişiklik

Ceza İnfaz Yasasında Yapılan Değişiklik

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu ve hükümlülerin, yakınlarının hayati tehlike arzeden rahatsızlıkları olması halinde onları ziyaret edebilmelerinin insani bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Böyle bir imkanın olması arzu ettiğimiz birşeydi" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu ve hükümlülerin, yakınlarının hayati tehlike arzeden rahatsızlıkları olması halinde onları ziyaret edebilmelerinin insani bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Böyle bir imkanın olması arzu ettiğimiz birşeydi" dedi.

Ergin, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'i ziyaret etti. Ergin, Yargıtay Başkanlığı'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Ergin, AK Parti'nin verdiği, tutuklu ve hükümlülerin yakınlarını ziyaretine imkan veren ve avukatlarıyla görüşmelerini yeniden düzenleyen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin soru üzerine, bunun ihtiyaçtan kaynaklanan bir çalışma olduğunu söyledi.

Cezaevlerinde infaz sisteminin rehabilitesi için önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Ergin, "Bu bir süreçtir. Süreç devam ediyor. Bugün itibarıyla hükümlü ve tutukluların birinci derece yakınlarının vefatı halinde cezaevinden çıkma imkanları var. Yakınlarının hayati tehlike arzeden rahatsızlıkları olması halinde onları ziyaret edebilmeleri de insani bir ihtiyaçtır. Böyle bir imkanın olması arzu ettiğimiz birşeydi. İsabetli bir teklif olmuştur" diye konuştu.

Teklifin getirdiği bir başka değişikliğin, hükümlülerin avukatlarıyla görüşmelerine ilişkin olduğunu belirten Ergin, hükümlülerin bir başka dosyadan dolayı avukatlarıyla yaptıkları görüşmelerin dava dosyasıyla ilgili olması gerektiğini vurguladı. Farklı bir suç organizasyonunun idaresine dönük bir takım bulguların olması halinde o görüşmelere dönük tedbir alınmasının doğal olduğunu belirten Ergin, bu iki konuyu içeren teklifin olumlu olduğunu, son kararı Parlamento'nun vereceğini söyledi.

Yargılama sürelerinin uzamasından kaynaklı sorunların aldıkları tedbirlerle büyük oranda azalmaya başladığını belirten Ergin, şu anda cezaevlerinde 129 bin kişi bulunduğunu, bunların yüzde 28.4'ünün tutuklu, geriye kalanlarının ise hükümlü olduğunu anlattı. Bunun, dünya ortalamasından daha iyi bir rakam olduğunu belirten Ergin, 2006 yılında cezevinde bulunanların yarısından fazlasının tutuklu olduğunu hatırlattı. Yargıyı hızlandırmak için üçüncü bir mevzuat hazırlığı sürdürdüklerini kaydeden Ergin, paket

üzerindeki çalışmaların sürdüğünü, çalışmalar tamamlandığında Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını söyledi. Ergin, 2012 yılı Şubat ve Mart aylarında 11 bin civarında personel alınacağını, bunların yarısının cezaevleri için, diğer yarısının ise adliyeler için olacağını bildirdi.

Ergin, Şırnak'ın Uludere ilçesinde yaşanan olaya ilişkin soruya ise şu karşılığı verdi: "Şu anda değerlendirme yapmak için erken. Kahredici bir hadise olduğu belli. Olayın tüm tarafları büyük üzüntü içinde. İdari ve adli soruşturma devam ediyor. Soruşturmanın ve ardından gereğinin yapılması ve benzeri olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması önemlidir. Hepimizi kahreden bir hadise."